luni, 18 august 2014

Ilegalități girate de Primăria Sibiu

De mai bine de zece ani familia mea are nenorocul să asiste la un șir întreg de ilegalități comise de familia directorului Curții de Conturi Sibiu, cu acordul, sprijinul și acoperirea Primăriei Sibiu, condusă în toată această perioadă de Klaus Iohannis.

Totul a pornit din momentul când acest director s-a mutat în cartier (a cumpărat o casă), iar ulterior  grădina altui imobil adiacent, pe care a construit un hotel, ocupând nu doar terenul în proporție de 100% dar și o parte din parcul public aflat în fața acestuia. Deși vecinii s-au opus și au câștigat un prim proces la Sibiu, recursul la Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate. Trebuie menționat că proiectul nu a primit aprobarea celor de la Mediu și nici acordul vecinilor. Mai multe detalii găsiți în acest articol.

Într-un final, s-a ridicat această ”mândrețe” de clădire iar despre modalitățile în care sunt „atrași” turiștii puteți citi în articolul ”Directorul Camerei de Conturi, agent de vânzări la hotelul fiicei”.

Parcul copilăriei mele, actualmente loc de parcare și spațiu verde,
au fost eliminate aleile, băncile, copacii și locul de joacă.
De pe terasa casei noastre, datorită ocupării de 100% a terenului, priveliștea e următoarea:


În urmă cu câțiva ani s-au decis să continue expansiunea, au demolat casa (în poza de mai sus amplasată în dreapta hotelului) și au întocmit un plan pentru construcția unui spațiu multifuncțional. Câțiva ani la rând n-au primit aprobările, fiind chiar perioada când Curtea de Conturi cerea Primăriei să recupereze de la angajați banii acordați ”ilegal”. Însă apele s-au liniștit iar relațiile au redevenit bune, așa că anul acesta a început construcția. Contrar planului, spațiul multifuncțional s-a mutat în spate, iar la stradă se construiește o altă clădire înaltă. Puteți citi despre ea în noul articol din Turnul Sfatului: Directorul Camerei de Conturi Sibiu construiește ilegal.


Odată ce a început să crească măgăoaia, am observat următoarele:
- gradul de ocupare trecut în documentația este de 34,67%, zona permite 35%, pe desen se observă că depășește 50%, iar în realitate (care n-are nimic de-a face cu planul) se apropie de 100%. Am marcat pe poza de mai jos cu roșu limitele terenului pe care se construiește, iar cu verde zona care este marcată în proiect drept grădină - diferența între verde și roșu ar trebui să fie zona construită, de 34% - o minciună evidentă:

- curtea noastră se află în dreapta zonei marcate cu verde. Așa se vede de la noi construcția apărută în locul grădinii marcate cu verde. Nu doar că această construcție are parter și etaj, dar și geamuri mari înspre curtea noastră, deși e lipită de gardul nostru:


- în articolul din Turnul Sfatului, proprietara construcției declară: ”Vecinii nu au răbdare, au văzut că s-a ridicat ceva și au impresia că vor fi geamuri către ei. Nu sunt geamuri către dânșii, nu sunt în zona aceea geamuri.” Uitați-vă încă o dată la poza de mai sus și o să observați buiandrugul ferestrei. O altă fereastră similară e obturată de copac;

- deși Primăria le-a dat o amendă, nu intenționeză să intervină în niciun fel pentru a opri construcția, conform declarației dată pentru Turnul Sfatului;

- clădirea din partea din față are pe plan specificația D + P + 1E, dar deja s-a înâlțat etajul iar structura de beton e foarte solidă, ne așteptăm la încă vreo 6 etaje ilegale:

- arhitectul care și-a pus semnătura pe acest plan are peste 80 de ani. Desenul complet îl puteți vedea mai jos:


Citiți și editorialul lui Traian Deleanu pentru alte aspecte.

Eu am încercat să subliniez faptele, concluziile le puteți trage singuri. Dacă credeți că e un subiect de interes, vă rog să distribuiți acest articol, să citească și alții despre cum a mers și cum mai merge ”treaba ceas” la Sibiu.

P.S. Culmea ironiei: bunica mea, a cărei casă am mansardat-o, este săsoaică.

Later edit: motivele apariției acestui articol.

10 comentarii:

  1. Daca iti pune geamuri prin care nu se piate vedea afara este ok

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema e ca intreaga constructie in care sunt prevazute geamurile e ilegala

      Ștergere
  2. eu zic sa faceti gardul mai inalt :), asa cam pana la geamurile omului

    RăspundețiȘtergere
  3. Pam, pam ! Nea Iohanis la raport ! Ca prea erai tolerat de toata lumea !

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua, din planul de situatie nu se distinge exact in ce directie este Nordul dar in mod normal in plansele de cadastru este in sus, deci cel mai probabil pentru eliberarea autorizatiei de construire ar fi trebuit intocmit un studiu de insorire. Daca dumneavoastra sunteti situat in zona de Nord fata de hotel slabe sanse sa primiti lumina conform ordinului ministerului sanatatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primeam lumina dupa amiaza inainte de ora 14 si apoi seara dupa ora 19, acum probabil doar dimineata vom mai prinde ceva raze de soare in curte.

      Ștergere
  5. Ma refeream ca situatie ce poate fi verificata, in sensul daca s-a intocmit studiu de insorire sau macar daca primaria a cerut asa ceva pentru autorizarea celui de al doilea corp de cladire. In mod normal ar trebui sa primiti o ora si jumatate de soare pe ferestrele de la dormitoare sau sufragerie la solstitiul de iarna (21dec) conform Ordin nr. 119/2014, capitolul 1 art. 3

    RăspundețiȘtergere
  6. Citrea Emil unul dintre cele mai corupte și longevive personaje aflat în funcții importante de conducere si control. Majoritatea materialelor și manoperei de la primul hotel provin de la firme care au avut lucrări contractate cu unități bugetare ca spitale, scoli, primării, etc.Tactica era ca după terminarea lucrării directorul Citrea să trimită doi inspectori în control care când se apucau de lins devize și observau cât de tare sunt umflate bineînțeles ca își anunțau șeful. Secretara suna pe patronul respectivei firme care era invitat la o discuție în care se rezolvau toate problemele. Astfel se explica cum 90% din firmele care au construit hotelul au avut înainte contracte cu unități bugetare controlate de Curtea de conturi Sibiu. Hotelul este doar o parte a averii acestui funcționar pe lângă acesta mai deține 8 case în Sibiu și Vurpar, terenuri și o ferma la Tălmaciu. Toate acestea sunt pe numele fiicei și mamei nonagenare. Fata acestuia a plecat la studii în America ca studenta și s-a întors ca investitor străin. Așa justifica provenienta bunurilor. Ținând cont ca dl Citrea lucrează de 40 de ani în sistem (Sef Garda financiara si Curte de conturi) este un bun inginer financiar și foarte greu de prins ca este uns cu toate alifiile.
    În cazul prezentat îmi pare rău să o spun dar vecinii nu au nici o șansă să oprească proiectul atâta timp cât Citrea este în funcție și terorizează prin controale instituțiile (primărie, mediu, etc) care vor fi nevoite sa închidă ochii sau sa aplice amenzi modice .

    RăspundețiȘtergere
  7. Aceasta e o situatie vizibila, fiind implicata o persoana publica si o viitoare constructie "mareata", etalon pt capitala noastra culturala si mai ales pt "arhitectul" avid de bani care a putut semna pt un proiect de asa prost gust cum este hotel Roberts ( ma rog, nu se compara cu cladirea scolii de soferi Prima de pe Calea Dumbravii care este etalon arhitectural si urbanistic de "bun gust" sibian)
    Problema e ca aceste abuzuri apar din Primaria Sibiu care accepta si "incurajeaza" aceste practici! Si ma refer la birourile de Urbanism, de Cadastru si in general de la cei care "vegheaza" la respectarea legilor in constructii? Ati facut vreodata o sesizare la Primaria Sibiu vis a vis de nerespectarea legii constructiilor? Stiti vreo sesizare solutionata prin oprirea lucrarilor sau demolarea constructiilor care nu respecta legea?!
    Veti fi surprinsi din nou...nu se face nimic la nivelul primariei. Nu ii intereseaza...nu se implica! Nesimtitii si smecherii au prioritate!
    Pacat ca nimeni nu se sesizeaza decat daca ajunge in situatia respectiva!
    Suntem la fel de vinovati ca cei care fac mizeriile daca vedem si acceptam sa se intample asa ceva!!!
    Trezirea!!!!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.