marți, 19 august 2014

Articolul de ieri: de ce acum și de ce Iohannis

Pentru că unii oameni s-au întrebat de ce am scris în acest moment al anului despre construcția ilegală și de ce i-am menționat numele lui Iohannis în text, răspund aici, pe larg. 


N-a fost nimic planificat din punct de vedere politic. Nu-s implicat în niciun partid și n-am de gând să vă invit să susțineți un candidat anume. Nu contest că Sibiul s-a dezvoltat mai frumos decât alte orașe, arhiva blogului conține atât articole critice cât și laudative la adresa administrației locale, dar pentru mine, o alegere dintre Ponta și Iohannis e echivalentă cu a alege între Hitler și cel care ți-a lovit familia cu mașina pe trecerea de pietoni. Probabil nu puteți să vedeți lucrurile la fel ca și mine, dar după atâția ani ați învățat cum e cu albul, negrul și nuanțele de gri și că nimeni nu-i salvator providențial. 

În situația de față, din punctul meu de vedere, Iohannis nu e imaculat ci complice, ca șef al administrației locale, dacă dorea, putea să ia de-a lungul celor mai bine de zece ani de când a început acest caz diverse măsuri care să-i protejeze reputația. De exemplu, putea schimba comisiile de avizare și control. Cazul și personajul sunt cunoscute în toate ungherele Primăriei, după am pomenit numele lui, n-a trebut să explicăm prea mult despre ce e construcție e vorba. Părerea mea este că o asemenea obediență instituționalizată nu se dezvoltă dacă șeful cel mare nu e de acord.

Mai mult, Primăria evită orice acțiune. I-au dat o amendă, dar asta nu ne încântă, nu-l obligă cu nimic să intre în legalitate. Când am cerut planul construcției, ni s-a spus că e la arhivă, că durează o lună de zile ca să ne spună dacă ni-l dau - da, formularea nu e greșită, le ia o lună ca să ne comunice dacă ni-l arată, nu să ni-l arate. Foarte dubios; permisiunea cui trebuie să o obțină funcționarul? Nu e un document secret.

Cum am scris și ieri, cineva din Primărie mi-a spus că singurul moment când nu l-au lăsat să facă ce vrea pe respectivul domn a fost atunci când Primăria și Camera de Conturi se judecau pentru sporurile salariale ale angajaților.

Dacă vă întrebați ce am făcut de-a lungul anilor, pot să vă spun că întreaga vecinătate a întreprins diverse acțiuni - s-au pișat pe noi cu grație și la Curtea de Apel Alba și atunci când au adus un studiu de la Cluj care arată că refuzul celor de la Mediu de a le da aprobarea n-are nicio valoare. Am sesizat diverse organe de control, au venit, au cercetat și au plecat așa cum au venit. 

De ce acum? Pentru că doar în ultimele luni a început noua construcție și doar de vreo lună se vede peste gard ce se înalță acolo, că în loc de grădină e o sală multifuncțională și în loc de sală multifuncțională e o construcție ce depășește înălțimea permisă. Moment în care am sesizat Primăria și am așteptat răspunsul. După care au apărut reacțiile din presă, declarațiile proprietarului și evitarea celor din Primărie de a merge mai departe și a duce situația în limitele legale. În plus, am fost două săptâmâni în concediu.

N-o să am nicio schadenfreude dacă Iohannis pierde alegerile, mi-aș dori însă să stopeze măcar acum (chiar dacă din motive electorale și nu pentru că așa i se pare corect) ilegalitățile la care e părtaș într-o măsură pe care aș vrea să o determine DNA-ul, nu eu. 

Later edit: ca să fie extrem de clar, aici nu e vorba de politică și alegeri, ci de un caz concret, în care sunt implicat direct. Eu supun atenției publice și doresc să se îndrepte ilegalitatea care se face ACUM, nu să fac campanie electorală. Dacă nu era mizeria asta, îl sustineam pe Iohannis, așa nu susțin pe nimeni. Nici asta nu înseamnă că articolul e o invitație de a sta acasă; să mergeți la vot și să votați pe cine vreți voi.

1 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.