joi, 9 aprilie 2015

Diacritice sub Mac OS

Am citit că Nebuloasa a început să scrie pe blog cu diacritice, ca urmare a campaniei Kinekto.  Sper să o țină și sper să o urmeze și alții.

Personal n-am avut niciodată o problemă cu caracterele românești, chiar dacă nu-s marcate pe tastatură, pentru simplul fapt că le-am învățat de nevoie, în liceu și facultate, scriind lucrări și proiecte sau tehnoredactând pentru alții.

Când am trecut la Mac (cu tastatură germană), singurele chestii care mi-au lipsit au fost backslash-ul caracteristic Windows (învățat până la urmă: Shift + AltGr + 7 = \) respectiv posibilitatea de a comuta printr-o combinație de taste între seturile de caractere (german, englez, românesc) - ceva ce Windows face frumos prin Language Bar și Left Alt + Shift. Dacă ai mult de scris, în diverse limbi, opțiunea e foarte utilă.

Există o soluție simplă, o explic, poate îi folosește cuiva:
1. în primul rând din System Preferences - Keyboard - Input Sources se instalează layout-ul pentru tastatura românească
2. tot din Keyboard, tabul Shortcuts, se alege în lista din stânga Input Sources iar în panoul din dreapta se desemnează combinația de taste dorită. Eu am ales Command + Space.


Gata. 

Pro tip: Keyboard știe mai multe șmecherii care vă ușurează viața. Puteți introduce prescurtări, iar de fiecare dată când le folosiți vor fi înlocuite cu textul complet (pt = pentru sau dpdv = știți voi ce, de exemplu). Dacă activați ”Keyboard and Character Viewers în menu bar”, vedeți tot timpul steagul limbii selectate în bara de control și aveți acces rapid la layout-ul grafic al tastaturii (Show Keyboard Viewer), ca să detectați ce produce fiecare combinație de taste, fără să le luați pe toate la rând. Din Show Character Viewer puteți alege caractere speciale sau emoji.

Altă facilitate gratis la MacOs: puteți schimba limba interfeței sistemului de operare în orice moment.

Sfat pentru cei cu blog: dacă aveți un font special, testați înainte de a scrie cu caractere românești dacă sunt suportate de acesta și cum arată ele sub diverse sisteme de operare. De multe ori văd în Safari texte în care diacriticele sunt afișate cu altă mărime sau alt font decât restul literelor și e enervant.

2 comentarii:

  1. "Eu am ales Command + Space." - Pai si cu Spotlight Search ce faci ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Folosesc Spotlight doar pt cautat aplicatii mai putin uzuale (terminal), am oprit chiar indexarea unor tipuri de date - deci nu-mi trebuie shortcut:)

      Ștergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.