marți, 7 iulie 2015

Statul sunt ei

Trebuie să recunosc, în marea lor majoritate persoanele care lucrează în administrație publică nu-s muncitoare, talentate, dedicate, răbdătoare, dar știu să-și acopere fundul și să-și protejeze scaunul ca niște campioane. Asta pare să fie principala lor competență.

Două exemple recente:

1. Hotelul lu' Citrea - ați citit articolul din Turnul Sfatului? Cât de prompt au acționat angajații Primăriei și cât de vajnici au fost ei în apărarea intereselor cetățenilor - doar că au greșit prin punctele esențiale, suficient cât să nu sufere nimeni important și să nu poată fi trași la răspundere că nu și-au făcut treaba. Hai, treacă de la mine, nu-s toți oameni răi, îi mai ajută și legile proaste. Aștept cu interes noile chichițe administrative pe care o să le găsească anul acesta, pentru că distracția continuă.

2. Dispensarul din Turnișor, care a funcționat din anii 50 în zona centrală a satului/cartierului, a reușit să fie desființat de tripleta directorilor APIA, CJAS și Consiliul Județean. Directorul APIA s-a scuzat că lui nu-i trebuie spațiul dar legea nu-i permite să închirieze, a vrut să doneze spațiul CJAS. Directorul CJAS n-a vrut să audă așa ceva, ei doar hărțuiesc doctori, nu-i competența lor să-i ajute. Problema a ajuns la mărețul Prefect al județului, Ovidiu Sitterli (poate vi-l amintiți de prin presă: impozant, grav și autoritar) care s-a ocupat, recte a făcut rahatul praf. Soluția era să ceară o hotărâre de guvern prin care să treacă spațiul în administrația altei instituții, care să poată să-l închirieze. 

Întrebat în scris, în mod oficial, ce are de gând să facă, nea Ovi (că respectul meu pentru capacitatea lui de a rezolva lucrurile cam la nivelul ăsta de adresare e) a răspuns în aprilie, țineți-vă bine că citez: ”Instituția Prefectului a întreprins demersuri, în vederea rezolvării pe cale amiabilă a celor sesizate” și ”vă asigurăm de tot concursul nostru, în limita prevăzută de lege, pentru rezolvarea situației prezentate”. Un fel de ”dormi liniștit, FNI veghează pentru tine”. Așa au rămas lucrurile până în ziua de azi, n-a mai mișcat niciun impozant din ăsta vreun deget, asta e tot ce ditamai prefectul poate să facă! Doctorii, sătui să fie ținuți în suspans, amenințați cu suspendarea contractelor și plimbările prin audiențe s-au mutat. 

Cei de la Aria le-au oferit spațiu, cu chirie, iar de săptămâna aceasta activitatea medicală s-a mutat acolo. Că veni vorba de chirie - dacă își imaginează cineva că medicii și-au dorit vechiul spațiu fără chirie se înșeală, l-au dorit pentru amplasarea lui în centrul cartierului, ca să le fie tuturor pacienților la fel de ușor să ajungă acolo. Pare utopic, dacă n-o cunoști pe mama, care chiar pune suflet. Au plătit chirie cât le-a permis cadrul legal și ar mai fi plătit în continuare, doar și-au renovat și amenajat cabinetele pe banii lor. 

De ce e importantă locația? Vis-a-vis e școala, se făceau vaccinările și controalele rapid, probabil erau și părinții mai liniștiți, dacă se întâmpla ceva era un medic în zonă. Bătrânii ajungeau ușor, era stația de autobuz la ușă, nu-i vorbă, și acum au soluții, ba chiar și lift, le-or place și lor o sală de așteptare modernă, chiar dacă poate schimbă două autobuze sau urcă un deal pe jos. Mai e însă un factor, la dispensar erau aduși și cei cărora li se făcea rău, mi-a povestit o doctoriță stagiară cum a asistat la câteva resuscitări făcute de mama (care nu vorbește despre așa ceva acasă) - să sperăm că acești oameni vor putea ajunge la fel de repede pe mâna unui doctor când toată Șoseaua Alba Iulia e blocată de mașini. 


În concluzie: suntem de acord că vorbim de un obiectiv de importanță strategică pentru comunitatea din Turnișor? Suntem de acord că politrucii noștri s-au spălat pe mâini, s-au acoperit în fața legii și n-au întreprins nimic pentru comunitatea pe care, teoretic, o reprezintă?


1 comentarii:

  1. Buna, foarte buna miscarea celor de la Aria. Asa s-au trezit peste noapte cu mii de pacienti noi care probabil nu ar fi calcat niciodata la ei. Banuiesc ca usor, usor o sa se dezvolte acolo alte servicii particulare in jurul acestui dispensar (daca deja nu exista) si astfel oamenii isi vor putea face toate analizele la Aria, pe bani.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.