luni, 18 aprilie 2016

Cum se vinde o mașină în 2016

Am dat BMW-ul acum o săptămână, la două luni de când l-am pus pe blog. Sunt mai multe teorii legate de durată, pe lângă prețul inițial umflat: a) piața din România la început de an e praf (tot vreo două luni mi-a luat să vând și amplificatorul de chitară), până în martie nu s-a dezmorțit sau b) lumea cumpără iarăși apartamente.

N-am făcut o cercetare de piață foarte elaborată, m-am uitat cu cât se vând automobile comparabile și am adaugat niște bani pentru kilometri puțini. N-am avut cu cine negocia după anunțul pe blog, în ciuda multor share-uri, așa că l-am pus pe OLX și Autovit. Ca să nu vă țin în suspans, prețul țintă a fost 12.500, până la urmă l-am dat cu o mie mai puțin. 

Nu stăteam în banii ăștia, mi-am permis să reduc gradual din preț și să văd ce se întâmplă Am primit câteva oferte de schimb plus diferența, neinteresante, am mai primit din start o ofertă de 50.000 lei, adică aprox 11.150 de euro, dar persoana n-a putut/vrut să ne întâlnim la jumătate, așa că în final l-a pierdut. Am primit și un mesaj tupeist gen ”am cumpărat anul trecut una la fel, dar cu navi și trapă la 9.500, mai mult de 9.000 nu primești” - i-am urat să o stăpânească sănătos. Mașina avea 51.500 km, nu era în stare rea, am văzut care-i concurența, deci n-avem motive să las chiar așa jos prețul.

Am dedus, din povești, că se caută mai mult motoare diesel, ceea ce nu-i în avantajul tău dacă doar o freci prin oraș, respectiv mașini cu navigație și ecran pe bord, dar nimeni nu se întreabă cât de folositor e un sistemul de navigație cu hărți neactualizate (dvd cu hărți noi: peste 1000 lei la dealer) când există aplicații mult mai complete pe smartphone, plus notificări de trafic (Waze).


Până la urmă m-a găsit un sibian după naștere, bucureștean după buletin, care a decis că o mașină cu km puțini merită un premium de preț față de una mai dubioasă, așa că a venit acum două sâmbete să o vadă. 

Față de celelalte două mașini pe care le-am deținut și vândut pe Autovit în câteva zile, situația s-a schimbat drastic. Pe prima am vândut-o în 2006 parcă, un Audi A4, a venit un clujean, samsar, sâmbătă noapte la 11, am plecat din club ca să i-o arat, a lăsat aconto-ul fără probă de drum, doar după o inspectie sumară la lumina unui bec chior. Nu i-am dat-o atunci, ci luni, cand am făcut actele, dar tot n-a condus-o înainte. Cea de-a doua a fost vândută pe lumină, dar nu mult mai complicat.

De data asta, însă, au distrus samsarii toată încrederea în oameni.

Prima ”problemă” a apărut la cartea mașinii, deșteptul de inginer RAR a trecut culoarea gri, deși ea e neagră. Când am cumpărat-o au operat modificarea, dar la mențiuni. Pentru cumpărătorul meu părea dubios. Noroc că poți verifica numărul VIN pe net și îți spune și culoarea originală. 

S-a convins omul că e doar o greșeală și a doua zi a venit la Sibiu. Ne-am întâlnit, a început să studieze actele, i-am adus facturile și am întâmpinat câteva probleme. De exemplu pe factura de extindere garanție scrie ”diverse”. Apoi când i-am spus că am avut un accident cu mașina și au fost schimbate niște faruri și capotă pe casco, m-a întrebat dacă pot dovedi că am făcut reparația la BMW. Nu puteam, că s-a ocupat asigurarea de tot. Ultimul schimb de ulei și filtre l-am făcut în afara garanției extinse, la service-ul unui prieten recomandat călduros, dar nu i-am cerut factură pe manoperă că n-aveam nevoie, era doar eticheta prinsă pe motor cu kilometrii și tipul uleiului. Piesele erau luate de la alt prieten, cu discount, tot fără factură, eu am perfectă încredere în acești oameni dar cum să-i dovedești altcuiva că e totul ok și n-ai pus piese slabe sau n-ai făcut revizia. Altă dandana: în cartea de service erau trecute reviziile pe pagini anapoda, nu în ordine,  fiecare a scris unde a vrut. Ulterior, când am fost la BMW, am constatat că ce scrie în cartea de service nici nu prea bate cu ce scrie la ei în sistem, e diferență de o zi și câțiva zeci de kilometri. Toate astea sunt bine de știut, de notat corect, de arhivat și de luat în calcul din timp, chiar dacă n-aveți intenția de a vinde mașina în acel moment.

Altă intrebare drăguță și ușor paraonică: numărul mașinii (CNT) înseamnă Contempo (numele dealer-ului BMW)? L-am convins ușor că-s inițialele mele (Contempo are CTP la mașini, bine că mă cheamă Nicolae și nu Petre).

A chemat omul un cunosc, care mai vinde mașini, mă așteptam la un samsar cu tupeu, dar a fost un tip cuminte, care i-a zis că mașina arată de câți kilometri zic că are.

Apoi ne-am dus la BMW, vorbisem cu o zi înainte să ne primească și să ne arate istoricul mașinii, cu intervențiile făcute în service. Am ridicat-o inclusiv pe elevator. Nu-l cunoșteam nici pe mecanic, nici pe domnul de la relații clienți, dar au fost foarte amabili și nu ne-a costat nimic.

Trecuseră deja de când tot testam și studiam acte.

Următoarea probă: o tură pe autostradă, pe centură, numai bine ca să ajungem la Mall, să mergem la singura filială Raiffeisen deschisă sâmbăta, să scoată bani. Căci nu venise pregătit. Stăteam în dubiu că poate scoate 11k euro din cont fără programare, ”noroc” că n-a mai fost cazul să aflăm, funcționara era în concediu taman în sâmbăta aia. 

A trecut la planul b: nevasta, aflată în București, a mers la o filială Raiffeisen și a făcut un ordin de plată, noi am mers la un birou de intermediere acte și am semnat contractul, respectiv obținut fișa de radiere ce trebuia dusă la primărie. Tanti de la bancă i-a zis doamnei că plata se procesează luni și în aceeași zi primesc banii, iar eu trebuie să fiu bun la suflet și să dau mașina doar pe baza unei poze după ordinul de plată vizat de bancă. Am dat-o, ca să nu-l țin pe om până luni la rude, dar am păstrat cartea mașinii până am văzut banii în cont.

Miercuri. Yep, a durat trei zile. Ăia de la bancă i-au zis că intră luni, apoi că sigur marți am banii. Nope, miercuri au intrat, cum mi-au zis mie doamnele de la Banca Transilvania, care par mai cunoscătoare: un transfer interbancar în valută durează trei zile lucrătoare.

Acum aștept fișa de radiere de la Poliția București, ca să primesc banii înapoi pe RCA-ul făcut pe 6 luni. Impozitul plătit pe tot anul nu-l primesc înapoi. Înainte să-i dau cheile, l-am dus pe om la Petrom și l-am pus să plătească taxa de drum pe 30 de zile, ca să știu că n-am surprize.


7 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.