joi, 21 aprilie 2011

Starea națiunii. Portugheze

Dacă-i auzi pe portughezi vorbind despre guvernul lor juri că-s trăiți în România: au furat toți în ultimii 10 ani și acum nu știu pe unde să mai scoată cămașa. Și stânga și dreapta, n-au știut cum să-și umple mai repede buzunarele. Sună cunoscut?

A venit Fondul și peste ei, o iau probabil pe același drum ca și ai nostri: reduceri de posturi la stat, reduceri de salarii, doar că totul vine după ce au ieșit parțial din criză, și ei fiind furnizori de servicii pentru țările motor ale EU. Benzina e tot ca la noi, dar vorba unui localnic: soarele nu pot să ni-l ia! În weekend au avut 27 de grade și au ieșit la plajă pe malul Atlanticului. 

Îmi place modul lor de viață: au ieșit din mizeria dictaturii, au dezvoltat un concept de bon vivre, cu mâncare bună și băutură la fel, pauze de espresso și alte alea iar acum încearcă să le mențină chiar dacă îi omoară chiria și benzina. Amuzant e faptul că e permis consumul de alcool la volan (0.5 la mie), la amiază trei sferturi din cei care iau masa la restaurant beau bere sau vin, atunci când au încercat să le reducă limita la 0.3 la mie a fost o minirevoluție iar legea a rezistat doar trei luni. Adevărul e că au și motive, natura a fost generoasă cu ei, pot cultiva aproape orice iar vinurile sunt de excepție.

Sărăcia e totuși un factor la fel de prezent ca și acasă: azi a fost zi de piață iar din mașină am văzut bătrâni uitându-se la haine second hand întinse pe tarabă; la fel, chinezăriile sunt și ele peste tot - există lângă firma la care am venit o hală transformată în magazin chinezesc, pe exact același tipic ca și fosta hală a pieței din Ștrand, doar că asta are un nume mai frumos: Chique China.

Vă las cu un filmuleț din goana mașinii, doar așa, ca să înțelegeți cum arată un orășel de provincie (ăsta nu-i pleonasm cumva?) local. Scuzați tremuratul, dar nici ăștia n-au străzi mai bune ca ale noastre. Încercam să surprind casele vechi și frumoase, multe într-un avansat proces de degradare, au un farmec aparte, e păcat de ele, doar gardurile lor din fier forjat au mai rămas impunătoare și mai amintesc de gloria colonială de altă dată. Decay...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.