luni, 9 februarie 2015

Maternitatea Polisano

Mă știți că-s cârcotaș, dar n-am decât cuvinte de laudă pentru ce se întâmplă în Spitalul Polisano. Am apreciat atât serviciile medicale cât și modul în care toți oamenii de acolo se poartă cu tine. Portarul te ajută să chemi liftul, domnișoarele de la "recepție" sunt calme și politicoase, deși au de-a face cu o mulțime de oameni, unii de-a dreptul scandalagii sau mârlani (un domn relativ în vârstă i-a spus unei doamne care aștepta la coadă să se târască mai încolo, cred că a văzut că mă uit urât la el și s-a liniștit), asistentele sunt foarte săritoare iar medicii prietenoși și fără aroganța pe care o urăsc atât de mult în spitalele de stat.

Toate aceste servicii costă, și nu puțin, dar am plătit bucuros și n-am simțit nicio secundă că nu primesc un serviciu de calitate pentru banii mei. Bine, mai mult nevastă-mea s-a bucurat de atenția lor, că nu-s căluț de mare să nasc eu, dar ce scriu e bazat atât pe impresiile ei cât și pe observațiile mele din orele petrecute la controale, discuții, naștere și recuperare.

M-a impresionat și modul modern de construcție al clădirii, felul în care sunt structurate etajele, cu circuite bine făcute: partea de primire e separată de zonele restricționate, ai acces la birourile asistentelor și medicilor fără să treci pe lângă sălile de operație sau saloanele celor internați. Atenția la detalii: pe toate culoarele prin care ar putea circula pacienți operați există balustradă și, din loc în loc, scaune. Rețelistica modernă, prevăzută din construcție, ce converge în rack-uri mascate în pereți și internet wi-fi gratuit în toată clădirea. Saloanele sunt la standarde de hotel: doar două locuri în cameră, pat reglabil pe mai multe axe, televizor, baie proprie, dulap cu cheie, sistem de chemare a două asistente, una pentru mamă, alta pentru copil, climatizare. Nu are sens să vorbim de dotările de specialitate, cum ar fi aparatură de monitorizare a fătului și ecografie.

Nu a trebuit să venim cu absolut nimic de acasă, au furnizat ei tot: de la pijamale la halat, de la creme și loțiuni la ceai de stimulare a alăptării, de la pamperși la hăinuțe pentru nou născut. Mâncare de calitate, trei mese pe zi. Când a fost nevoie să fie schimbată o pijama, a fost adusă una curată în cinci minute.


Am înțeles că exista un zvon prin oraș, cum că la Polisano s-ar putea face doar cezariene. Greșit. Se pot face atât nașteri naturale, cât și cezariene, la termen sau programate. Există medic de gardă non-stop, iar dacă e cazul acesta mai cheamă un coleg de acasă. Dacă dorești să naști cu medicul tău (de exemplu în cazul cezarienei programate), plătești extra. Despre nașteri înainte de termen nu știu mare lucru, dar doamna doctor Ognean face parte din medicii spitalului.

Îmi povestea cineva că în altă parte n-a putut să-și vadă copilul trei zile după naștere, aici nici nu se pune problema de așa ceva, îl vezi din primul minut, apoi ți-l aduce la terapie intensivă la alăptat, iar de când te mută în salon stă cu tine.

Durata de spitalizare diferă în funcție de tipul nașterii: trei zile pentru naștere naturală și cinci pentru cezariană, dar se poate prelungi în caz de icter sau dacă analizele indică risc de infecție.

În ultima vreme au mai scăzut și prețurile, probabil datorită renovării Maternității de Stat, și cred că suntem cu adevărat norocoși să avem, în sfârșit, un spital la standarde europene în Sibiu și să nu fim nevoiți să ne stresăm suplimentar nevestele gravide cu o călătorie la Cluj sau Brașov pentru a ne aduce copiii pe lume în condiții decente.

P.S. Nevastă-mea zice că am pus prea puțin accentul pe resursa care face diferența: oamenii. Asistentele și doctorițele i s-au părut nemaipomenite. Le multumim din tot sufletul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.