joi, 21 ianuarie 2016

Cât de util este Apple Watch?

După ce l-am purtat la mână aproximativ patru luni, încerc să explic ce este și ce nu este Apple Watch pentru mine. N-am să detaliez tot ce poate face, ci în ce scenarii îl folosesc eu.

Am ales cel mai ieftin model de 42mm, sport, cu curea neagră din plastic; am profitat că venea un prieten din State și l-am rugat să-l cumpere.

Nu este un obiect de lux sau de fashion, nu se poate compara cu un ceas elvețian - singura bijuterie de care are nevoie un bărbat, după părerea mea. Însă și ceasurile elvețiene au bubele lor (despre unele dintre ele am scris aici) așa că Apple Watch are anumite avantaje.


Deși în poze pare să aibe o formă ciudată, cu baza ușor convexă, e comod de purtat, mai ușor și mai mic decât Tag-ul meu, care deranjează când se lovește mâna de laptop atunci când tastez. Spre deosebire de un ceas clasic, acesta trebuie purtat strâns pe mână - dacă nu sesizează pulsul se blochează (cu parolă) și nu mai primești notificări.

Poți alege ce informații să arate; probabil o să faci asta o dată și apoi îl lași așa.

N-am fugit prin parc de când l-am luat, așa că singura activitate sportivă la care l-am folosit a fost încălzirea de la baschet. Asta dacă nu considerăm sport legănatul copilului și deszăpezitul curții. Am citit că unii joacă cu el la mână, sub o banderolă, dar n-aș vrea să rănesc vreun adversar și nici nu mă interesează așa de mult câte calorii consum acolo. E suficient că-mi arată cât de static sunt în rest, la birou, comparativ cu norma zilnică de calorii și de minute de mișcare pe care mi-am setat-o. Singurul barem pe care îl îndeplinesc zilnic e cel de a sta în picioare câteva minute în fiecare oră, timp de 12 ore. Mă avertizează, mă ridic de la birou, mă duc în bucătărie și-mi fac un ceai - cu ocazia asta mă și hidratez. Norma de 30 de minute de mișcare intensă (detectată prin puls) nu o satisfac în fiecare zi, câteodată fac 60 de minute, altă dată 15-20. Nici nu ies să mă plimb prin jurul blocului dacă văd seara că-i nesatisfăcută. Al treilea parametru sportiv e numărul de calorii arse iar toate aceste informații sunt afișate frumos, circular,  în ceea ce eu numesc ”închiderea chakrelor” (hindușii le preferă deschise). Toate informațiile sunt salvate în telefon, poți consulta de acolo istoricul. Probabil știți deja că fără iPhone e aproape inutil.


Principalul atu al ceasului sunt notificările, motivul pentru care l-am și cumpărat. Acestea pot fi oricare din cele clasice: notificare de mișcare, apel telefonic, mesaj (sms, iMessage, Viber, WhazzApp, Skype etc), email, navigație, calendar.

În cazul meu, telefonul stătea pe birou/masă pe vibrații (ca să nu deranjeze colegii concentrați sau somnul copilului) și de câte ori mă întorceam în încăpere verificam dacă am fost sunat, dacă există o urgență - ai acest stres constant când există un om grav bolnav în familie. Ceasul mi-a permis să mă relaxez un pic, să pot sta la sedințe sau cu fata fără să am telefonul în proximitate, știind că nu voi rata nimic important. 

Deși e ciudat și inconfortabil să vorbești în el, cu mâna aproape de gură, am preluat unele apeluri în situații mai speciale: o dată schimbam scutecul și eram cu mâinile ocupate, altă dată mă aflam în pod și telefonul era jos. De fiecare dată interlocutorul a spus că mă aude bine, nici eu nu m-am putut plânge de calitatea difuzorului. 

Bateria ține aproape două zile, n-am motive să mă plâng. Încărcarea nu durează mult, o fac aproape exclusiv noaptea iar fiică-mea suge pastila inductivă cu plăcere.

Poți răspunde/compune mesaje în trei feluri: ai câteva texte predefinite și customizabile (traduse în limba conversației de pe telefon în funcție de tastatura folosită acolo), ai mesaj vocal sau dictare vocală transformată în mesaj text - funcționează decent și în limba română, dar cam lent și e suficient să greșească un cuvânt ca să fii nevoit să o iei de la capăt, așa că nu prea o folosesc. Mesajele predefinite sunt bune când doarme copilul în brațe, iar cele vocale la volan.

Foarte multe aplicații nu folosesc și încă n-am găsit nicio complicație care să-mi fie utilă. Pot fi amintite: 
- Evernote, ca să nu mai scoți telefonul din buzunar dacă te întreabă cineva codul fiscal al firmei;
- navigare Apple și Google, am înțeles că are un sistem de vibrații care te dirijează bine în intersecții, încă n-am folosit;
- poți declanșa camera telefonului de la distanță și poți vedea încadrarea - am făcut niște poze de familie sub brad așa, dezavantajul e că tu apari cu mâna pe ceas. Nu merge pentru video;
- Wunderlist, pentru liste de shopping, cam buggy și lent deocamdată;
- poți controla prezentări Keynote (folosește cineva?);
- alarme, countdown, controlul muzicii, control Apple TV, vremea, shazam;
- am să încerc App in the Air când voi reîncepe să călătoresc.

În concluzie, e un gadget util celor sportivi, celor obsedați să nu piardă nicio notificare sau celor care au o slujbă ce nu le permite să pună mâna pe telefon în orice moment, dar vor să rămână conectați. Se poate trăi foarte bine și fără el, mie mi-a devenit suficient de util încât să nu renunț deocamdată în a-l purta zilnic.


8 comentarii:

  1. Probleme de conectivitate telefon-ceas? Creste consumul bateriei la iphone?

    RăspundețiȘtergere
  2. Teoretic consumul creste, desi nu cu mult, pt ca e vorba de Bluetooth 4 LE (LE=low energy). Cu un build de iOS fara probleme ma tine bateria o zi buna, cateodata mai am chiar 40% seara. Asadar n-au fost momente cand a trebuit sa dezactivez BT ca sa conserv bateria.

    Conectivitatea are uneori probleme, dar rar - se intrerupe. Nu stiu cat de rar - o data la doua saptamani? Suficient de rar incat sa nu tin minte :) Vad fie ca e iconita de BT pe telefon in starea inactiva sau vad ca nu arata telefonul temperatura de afara si stiu ca n-are conexiune. Ideea e ca atunci cand nu e in zona de actiune BT se conecteaza prin Wifi la telefon (daca exista unul cunoscut); poti vedea din setari asta dar nu-ti dai seama de pe ecranul principal.

    Merita mentionat ca ma contectez automat la 3 device-uri cu telefonul: ceas, casti BT si masina (hands-free incorporat)

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare faza cu conectarea prin Wifi, la SW2-ul meu nu am asa ceva.
    In schimb eu mi-am pus sa se dezactiveze BT pe telefon cat sunt acasa/birou pentru ca oricum nu port ceasul la mana. Iar in momentul cand plec de acasa se reactiveaza automat => consum de baterie mai redus. In plus al meu smartwatch vibreaza zgomotos cand e conectat si nu-l am la mana (de exemplu e pe birou). M-ar enerva sa aud zgomotul ala de cate ori primesc notificari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La AW nu exista optiunile astea de dezactivare/activare in functie de context, iar ceasul e setat (se poate dezactiva, insa e mai sigur asa) sa se blocheze cand nu detecteaza pulsul -> in afara de ora nu arata nimic. Am omis sa zic ca al meu e setat exclusiv pe vibratii, nu scoate niciun sunet niciodata.

      Ștergere
    2. Eu ziceam ca se dezactiveaza BT-ul la telefon acasa(via Tasker - http://tasker.dinglisch.net/) nu la ceas. Iar la faza cu detectarea pulsului, un plus pentru AW :)
      PS: Dai o bere marti ca-ti fac trafic pe blog

      Ștergere
    3. Nu dau nimic, ca n-am reclame :)

      Ștergere
  4. Salut. Am si eu un Apple Watch model sport de 42, acum pun si eu o intrebare: este normal ca atunci cand ceasul este conectat la iphone sa nu se mai auda tonul la primirea unui sms? Aceeasi chestiune se intampla la iphone si atunci cand ceasul este dat jos de la mana nemaiprimind nici o notificare pe el. Am ton la sms pe iphone doar atunci cand ceasul este oprit de tot. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu tin telefonul pe vibratii si nu cred ca ma notifica auditiv sau vibrand de altceva decat de un apel. Mi se pare normal sa te anunte doar ceasul, daca e la mana, cand ai notificari - poate cu exceptia apelului. Cand nu e la mana ceasul ar trebui sa apara pe el semnul cu lacatul, ca e blocat. Poate e ceva din setari, cauta pe Google dupa problema asta. Succes.

      Ștergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.