joi, 30 decembrie 2010

Single or blended? My choices

Din scurta dar interesanta experiență de degustător, că doar toți încercăm să devenim mai sofisticați cu vârsta, cam astea-s alegerile anului la secțiunea whisky:

Single malt:
- The Glenlivet, 12 sau 15 ani - preferatul. Scotch din Speyside, am înțeles că ar fi cel mai vândut single malt în State. O sticlă de 12 ani costă cam 30 de euro în duty-free iar una de 15, la promoție, cam tot pe acolo;
- The Glenfiddich - la fel ca și Glenlivet, aceeași regiune și aproape același gust. Îl găsiți peste tot, cu prețuri destul de bune uneori;
- Stratishla - single malt de 12 ani, făcut de Chivas, tot în Speyside, așadar tot cu aceleași arome preponderente;
- Laphroaig și Caol Ila  - au un gust de fum de zici că au le-au uitat cu carnea de porc în afumătorie, specific regiunii Isley.

Blended:
- Johnnie Walker, Gold Label, 18 ani - gust surprinzător de afumat pentru un JW și blended pe deasupra;
- Johnnie Walker, Green Label - ceva mai excentric, fiecare sticlă are număr de serie, fără specificarea anului, combinație de patru whiskyuri din cele patru colțuri ale Scoției.


De încercat în viitor:
- Glenmorangie - pentru un foarte bun motiv: e băutura preferată a personajului Lincoln Rhyme din Bone Collector;
- Dalwhinnie - preferatul unui domn pe care-l stimez mult;
- Suntory Yamazaki - single malt japonez! dar deja am auzit din mai multe părți că ar fi comparabil cu cel scoțian;
- Johnnie Walker Blue Label - cel mai rar și mai faimos produs JW, aici mă las invitat că nu cred că-mi permit nici 50 ml.

Bineînțeles, sunt deschis la sugestii.

Unde găsiți o parte din produsele de mai sus în Sibiu? Din câte am auzit, pentru că n-am intrat în nici unul, în magazinul de băuturi de pe Mihai Viteazu și în cel de lângă scările spre Podul Minciunilor. A mai fost o inițiativă a unui domn neamț, cel care a avut site-ul taranis.ro și magazinul de pe Mitropoliei, dar se pare că nu poți face bani din așa ceva în Sibiu.

1 comentarii:

  1. Ca si optiune de incarecare in cautarea produselor mentionate, ar fi noul magazin, vecin cafenelei AMBER, P-ta. Mare, unde apropo, gasesti si un bun trabuc :)!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.