marți, 26 aprilie 2011

Iarăși despre iPhone

Hai să mai scriu și câte una tehnică, doar e blog de inginer. Am constat că iPhone-ul a devenit centrul universului meu digital. Alarma, așa buggy cum e, pe el sună. Ultima fază a fost în Portugalia, n-a sincronizat bine ora cu operatorul de telefonie locală, a rămas setat pe fusul Germaniei și m-a trezit cu o oră înainte. Noroc că mi s-a părut prea noapte afară și m-am uitat și la ceas. 

Așadar nu e o unealtă perfectă dar are aproape tot ce am nevoie, singura excepție fiind Flash-ul iar pe acesta mi l-aș dori doar când e etapă de baschet și nu sunt în fața calculatorului - pentru că FRB transmite scorurile live pe o platformă Flash.

Dimineața pe răcoare, după ce închid alarma, dau drumul la radio. Nu fizic, ci prin aplicația roRadio care are principalele posturi de radio românești, alegerea mea fiind Guerrilla. N-am radio în casă și e mai comod așa pentru că pot să-mi iau telefonul după mine în baie sau când mă îmbrac, difuzorul având o calitate decentă.

Funcția push mă notifică atunci când primesc un email pe oricare din conturile configurate iar pentru că de obicei mailul respectiv e o mizerie din două click-uri și un swipe l-am șters, mult mai rapid decât aș face asta pe computer (intră pe Gmail sau Yahoo mail, bagă parola, selectează mailul, șterge-l). Dacă e nevoie de răspuns și sunt în fața calculatorului, bineînțeles că-l folosesc pe acesta. Avantajul de a avea acces la email în orice moment este considerabil, nu mai trebuie să notez pe hârtie informații de uz temporar gen adrese, numere de telefon, sume, conturi.

La o poveste la masă sau la cafea, dacă nu știm cine a jucat în filmul x sau cum s-a numit arhitectul care a modernizat Parisul în secolul 19 există wikipedia și imdb, accesul la informație e facil și continuu.

Dacă am o idee, de obicei stupidă, postarea pe Twitter e la un click distanță, nu trebuie să o țin minte până ajung la pc. La fel, Facebook-ul e la îndemână atunci când doresc să vizualizez pozele vreunei cunoștințe.

La semafor, când e roșu, intru pe Hotnews și citesc știrile, mai ales când mă întorc de la masă - la ora aceea cozile din trafic permit lectura a două-trei articole.

Shazam e deja arhicunoscut: cine cântă melodia de la radio sau din bar? Aflăm imediat. Am timp să plec în delegație în săptămâna x? Să vedem dacă nu se suprapune cu altceva, calendarul e sincronizat și am mai scris despre asta. Un concert mișto ce merită amintit pe blog? Pac, două poze și un filmuleț, fără a căra DSLR-ul peste tot; nu vorbim de calitate ci de un compromis pentru mobilitate.

Cum o să fie vremea în Portugalia, o să am nevoie de pulovăr?  Știu în secunda doi, dacă-mi e permisă expresia. Sunt în avion, nu cunosc un cuvânt dintr-o carte în engleză și mă mănâncă să aflu? Dicționarul e complet și offline. Și pe mine mă cam mănâncă în avion...

Există până și sisteme de navigație complete, eu n-am dat încă banii pe unul, am instalat o hartă offline a Europei ce include și o funcție de poziționare, nu-ți dă indicații dar măcar te poți uita unde ești iar dacă ai ținut o hartă fizică în mână vreodată te descurci, mai ales că telefonul are și compas.

Bineînțeles, o mare parte din aceste funcții necesită transfer de date 3G sau wi-fi, dar cu toate cele menționate traficul meu lunar este de aproximativ 100 MB. În străinătate îl dezactivez, costul de 1 euro pe megabit mi se pare exorbitant dar tocmai atunci îmi dau seama ce legat de mâini mă simt. Da, iPhone crează dependență.

2 comentarii:

  1. da, creaza un fel de dependenta iPhone-ul. Faza cu sincronizarea orei atunci cand esti in alta tare am remarcat ca nu are legatura cu operatorul de telefonie ci cu functia location. Ai functia Location pornita, se actualizeaza ora. Nu ai functia Location pornita, se pare ca nu se actualizeaza ora...

    RăspundețiȘtergere
  2. M-am uitat de curiozitate in manual si scrie altceva (aveam setarea locatiei activata si degeaba):
    If iPhone is set to update the time automatically, it gets the correct time over the cellular network and updates it for the time zone you’re in.

    Some carriers don’t support network time in all locations. If you’re traveling, iPhone may not be able to automatically set the local time

    pag. 198

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.