luni, 15 octombrie 2012

La Google Atlanta


În Atlanta am stat la un cuplu de foști colegi de liceu, buni prieteni, el actualmente angajat Google (fost olimpic la info). Invitația de a-i vizita locul de muncă a venit natural și a fost acceptată cu interes. 

Prezența Google în Atlanta e minoră, au doar un etaj într-una din clădirile înalte din midtown, inginerii au fost relocați în alte filiale și doar oamenii de la vânzare au rămas, dar atmosfera de muncă e relaxată, așa că prietenul meu lucrează parțial de acasă, parțial din Atlanta și câteodată din Chapel Hill, la 5 ore distanță.
Lobby-ul
Unul din primele avantaje: loc de parcare gratuit, în parcarea alăturată, de 7 etaje, deci suficiente poziții libere. L-am întrebat dacă e ok că mă ia cu el și mi-a povestit că au voie cu 4 invitați pe săptămână, inclusiv la cantina gratuită sau în sala de relaxare cu    jocuri, bar relativ bine garnisit și dozator de bere. E nevoie doar de un ecuson ca să știe lumea cum te cheamă și cu cine ai venit. Referitor la mâncare: e bună, variată, cu autoservire, include deserturi și băuturi variate, iar pentru că oricum se aruncă, angajații pot să ia ce rămâne și la pachet, acasă. Din acest motiv, la angajare li se atrage atenția asupra efectului Google 15, adică îngrășarea cu 15 pounds (5kg) în primele luni de muncă. Sportul e încurajat, au acces gratuit la sala de fitness de la parter. 
Zona birourilor
Firma le asigură și hardware la alegere: laptop Apple sau Lenovo, cu sistemul de operare dorit: Mac OS, Linux sau Windows. Era plin de MacBook-uri prin birouri, ca dovadă că "războiul" cu Apple se poartă la niveluri mai înalte și cu măsură. Tot la doi ani au dreptul la un refresh. De Crăciun pot să aleagă între două gadgeturi, poate un telefon, o tabletă sau un Google TV, depinde ce apare în anul respectiv. Prietenul meu primise și un Chromebook, dar numai pentru folosință, pe inventar. Fiecare inginer are și un card de credit pentru cheltuielile din delegații, tot ce e sub 75 usd nu necesită factură.

Sala de jocuri
L-am întrebat dacă s-a păstrat standardul programatorilor angajați sau au început să apară și mediocrii, dacă-l enervează careva. A zis că nu, toți sunt foarte buni și are de învățat de la fiecare câte ceva, chiar și cei tineri sunt extrem de buni și cu realizări remarcabile. Mi-a povestit că a trecut printr-o serie complicată de interviuri până la angajare. Era impresionat de faptul că atunci când s-a decis relocarea inginerilor compania a făcut eforturi pentru a le găsi loc de muncă celor care doreau să rămână acolo - au vorbit cu Foursquare și aceștia au deschis un birou în Atlanta.

Sala de ședințe
PS. vreau să-mi cer scuze dacă e ușor incoerent sau cu greșeli postul, e scris în avion, pe tabletă, iar pozele sunt făcute cu telefonul.

Un bar decent




4 comentarii:

  1. Interesant. Dacă faci comparație cu grija pentru angajați de la noi, îți vine să fugi. Pentru că ți-ai cerut scuze pentru greșeli, nu mai zic nimic de "nivelele" înalte... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cati angajati sunt acolo? Ziceai ca prezenta e minora dar vad spatii generoase de relaxare. Unde mai sunt si birourile? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Minora fata de campusul din Silicon Valley :) n-as putea sa-ti spun o cifra, pt birouri exista trei laturi ca cea vizibila in poza 2 (cubicles), insa nu toate sunt ocupate.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.