marți, 30 octombrie 2012

Memorialul 9/11

E impresionat prin ce trec iarăși newyorkezii. Când mă uit la imaginile locurilor devastate de Sandy și mă gândesc că m-am plimbat prin ele acum câteva zile mă trec fiorii. La fel și dacă îmi aduc aminte de toate atentatele, reușite sau nereușite, petrecute în micuța insulă. E partea negativă a statului de simbol al Americii și e încasat de niște oameni care n-au, până la urmă, prea mare lucru în comun cu deciziile politice. N-aș vrea să exagerez și să zic că frica se simte în aer în acest oraș, n-ar fi adevărat, dar sigur sunt mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor, sunt multe afișe în locuri publice care-i îndeamnă să anunțe poliția dacă văd ceva suspect. La o plimbare prin parc sau oriunde, dacă te apropii din spate de cineva, ca să-l depășești, ziuă fiind, o să reacționeze imediat când îți simte prezența și o să întoarcă capul. Relaxarea e doar aparentă. Poate din această cauză au să iasă cu bine și din această catastrofă, dacă există un oraș care să poată face față psihic unui asemenea eveniment, acela e New York-ul.

Deși nu e primul lucru vizitat în ordine cronologică, Memorialul 9/11 e cel mai potrivit astăzi. Dacă doriți să-l vedeți, trebuie să obțineți un permis gratuit ce vă garantează intrarea la o anumită oră. Numărul de vizitatori e limitat, iar controalele de securitate stricte, inclusiv cu porți de detectat metale. Memorialul propriu-zis constă în cele două fântâni construite pe perimetrul Turnurilor Gemene, plus un parc care le conține. Pe bordurile fântânilor sunt gravate numele celor uciși în atentatele din 1993 și 2011, iar vizitatorii sunt invitați să le atingă, dar nu să le zgârie. Atmosfera e una pașnică, de pietate, chiar dacă zona este încercuită de șantierul noului complex WTC. Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial.
În stânga: 1 World Trade Center, cel mai mare zgârie-nor al SUA.
Lângă el, o altă clădire a complexului WTC,
mai mică, cu rol de a o scoate în evidență pe prima. 
O privire asupra memorialului dintr-o pasarelă pietonală.
Observați zona de acces delimitată de șantier. 
Fântânile sunt foarte mari, line și nezgomotoase 
1 WTC
Simbolul WTC: copacul care a supraviețuit dezastrului

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.