vineri, 23 noiembrie 2012

Eșecul Black Friday

În calitate de coproprietar de magazin online și cumpărător ocazional de pe net, Black Friday mi se pare un eșec. N-aveam de gând să comentez, dar văd că multe magazine sunt picate, ceea ce ne dă cu adevărat imaginea profesionalismului acestui tip de comerț. O să auzim următoarele povești azi:
- unii nu și-au estimat bine capacitatea necesară (lățime de bandă, trafic total lunar, număr de servere) iar cea de bază e suficient de mică încât să nu poată susține traficul de azi. Observ că se încearcă o limitare a numărului de conexiuni și redirectarea către o pagină care te invită să revii mai târziu, dar nici acest procedeu nu funcționează prea des, de multe ori site-ul nu se încarcă. Cât de greu e să faci câteva teste înainte și câți ani trebuie să se întâmple același lucru până să te pregătești adecvat?
- e frustrant că în momentul în care poți să te conectezi, o mare parte din produse sunt deja epuizate, nu că mi-ar fi trebuit ceva, dar asta indică stocurile infime de produse la ofertă;
- unii aplică clasicul preț ”redus”, adică umflat și scăzut la prețul de ieri;
- îți trebuie nervi tari să finalizezi procesul de cumpărare, chiar dacă site-ul se încarcă prima oară. Până alegi, s-a dus în Nirvana;
- buguri: pe koyos.ro m-am uitat la o imprimantă și m-am trezit că am în coș produsele din imagine, pe care nu dădusem click. Am încărcat altă pagină și au dispărut.

Observații:
- dacă prețurile sunt reduse foarte mult, ori adaosul e foarte mare, ori oamenii vând sub prețul de achiziție (de ce ai face asta dacă nu ești jucător nou?), ori sunt produse uzate moral, ce erau ținute artificial la un preț mare - practică uzuală la noi în țară. Nu vorbesc de singurul produs redus cu 80% ca să poți anunța în header, triumfător, ”reduceri de până la 80%”;
- în completarea celor de mai sus: dacă ești un vânzător cinstit, ai o marjă de profit decentă, de 10-20%, cât să reduci ca să nu lucrezi degeaba?
- distribuitorul oficial Apple România și resellerii dedicați nu au făcut nicio reducere.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.