miercuri, 7 noiembrie 2012

Grand Central Station

Cea mai mare și mai cunoscută gară americană a fost o mică dezamăgire: e înghesuită între niște zgârie-nori hidoși. Știți poza asta? E un motiv pentru care nu s-a mai actualizat, soarele e blocat de clădiri construite ulterior, n-o să se mai vadă așa niciodată.
În interior, pe nivelul superior se află ghișeul de informații în mijloc, iar pe laterale un Apple Store, respectiv două cafenele. Nivelul inferior e folosit pentru food-court, deși afară nu erau mai mult de 10 grade acolo era foarte cald, am ieșit rapid pentru că nu era nimic de văzut. Din punctul de vedere al folosirii spațiului, Union Station din Washington are mult mai multe magazine și o arhitectură aproape la fel de reușită. Nici nu-i de mirare că seamănă, aceeași firmă a fost implicată în restaurarea și modernizarea ambelor gări.
Mi-au plăcut ceasurile de deasupra biroului de informații, Wikipedia zice că-s făcute din opal și estimate (fiecare) la 10-20 milioane dolari. 
Întrările spre peroane sunt decorate iar ghișeele de informații au un frumos grilaj în stil beaux-art.
Există și o sală secundară, la intrare, unde în curând se vor deschide câteva magazine, merită menționate candelabrele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.