marți, 28 octombrie 2014

Alabama: sweet home, da' sărăcuță

Ca să ajungi din Atlanta (Georgia) la ocean (Florida) trebuie traversată Alabama. Drum de vreo șase ore, mai mult de jumătate din el pe străzi normale, nu pe freeway, așa că ai ocazia să savurezi ”the local flavour”, oricare ar fi aceasta, că pe mine nu m-a prea impresionat. Câteva poze și comentarii din road trip, mai jos.


Când vine vorba de mașini, americanii au două defecte: 

1. sunt înebuniți după motoare mari, pe benzină, de peste 2.5 litri. Acum 10 ani costa un dolar galonul (3 litri) de benzină, acum e cam un dolar pe litru - pare ieftin, dar cum oamenii locuiesc în suburbii, fac naveta, cam 50-60 de mile pe zi (dus-intors). Autostrăzile sunt pline și toți respectă limita de viteză, mult mai abitir decât în Europa unde se cam merge cu 10% peste viteza legală. Acolo rar sunt limite de 70 de mile (112 km), au multe drumuri cu limită de 60 sau 50 de mile, deci ca european te plictisești crunt în mașină.

2. nu există regula trasului pe banda din dreapta după depășire, fiecare merge pe unde are chef, cu excepția benzilor pentru car-pooling (unde au dreptul să circule doar cei care-s mai mulți în mașină). În cazul din poza de mai jos, a trebuit să depășim motocicliștii prin dreapta, la fel în multe alte situații. Nu că-s ei proști, pur și simplu nu există regula asta, nici legal, nici tacit.

În schimb au asfalt perfect și marcaje excelente pe timp de noapte, atât exterioare, cât și pentru delimitarea mediană.



Am crezut că potaia a ieșit la geam doar atunci când mașina era oprită la semafor, dar nu, acolo era locul ei. Doamne ferește să aibe chef de joacă sau să sară afară din mers.


Fireworks - best bang in town (a small town):


Muzeul satului lor:


Sărăcie, erau destul de multe ”abandonuri” din ăstea în orășele. În rest, case destul de mici și trailer parks. Dar musai truck-ul în față.



Politețe sudistă, cum să nu-i iubești: Happy fall, ya'all! Imaginați-vă așa ceva în fața Mitropoliei; dacă puteți.


2 comentarii:

  1. Eu nu m-as putea obisnui cu semnalizarea pe rosu intermitent la masinile americane....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, asa am zis si eu. Te obisnuiesti, vrand-nevrand, pentru ca circula si prin Europa unele din ele. Mi se pare insa mai greu sa ma obisnuiesc cu semaforul aflat dupa intersectie.

      Ștergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.