marți, 24 februarie 2015

Tensiunea reală la priză în centrul Sibiului

Practica te învață că (mai ales) în România e musai să-ți protejezi serverele și echipamentele electronice cu dispozitive UPS (sursă neîntreruptibilă de curent), din cauza inconsistenței rețelei electrice. O dată ce ți-ai cumpărat un UPS nu poți sta liniștit prea mult, curentul începe să lucreze împotriva lui ca picătura chinezească, așa că la intervale regulate UPS-ul trebuie verificat și la maximum cinci ani bateria schimbată.

Nu toate UPS-urile sunt egale, există cele comune, pasive, care intră în funcțiune doar când curentul se întrerupe sau iese din parametrii nominali și cele mai scumpe, active, care filtrează curentul constant, la echipamente ajungând tot timpul valorile optime.

Un alt factor care trebuie luat în calcul e temperatura: dacă e prea cald în camera serverelor transformatoarele încep să se umfle și la un moment dat crapă.

Cu toată protecția (pasivă), ne-au clacat de-a lungul ultimilor zece ani câteva echipamente de rețea deloc ieftine. Pentru că am achiziționat de curând un astfel de UPS activ, cu funcție de monitorizare, vă prezint situația liniei electrice din centrul Sibiului, zonă cunoscută pentru vechimea rețelei și fluctuațiile curentului.

Înainte de grafice, încă un pic de teorie: 
- începând de la începutul anilor 2000, 220-ul clasic a fost înlocuit de 230V, în toată Europa;
- tensiunea e o mărime sinusoidală, povestim aici despre maximele ei; 
- se consideră că tensiunea reală este în parametri dacă valorile ei sunt în plaja de +/- 10% față de tensiunea nominală de 230V, deci orice valoare între 207 și 253 e tehnic ok, dar asta nu înseamnă că dacă tensiunea e constant aproape de extreme durata de viață a echipamentelor electrice nu se diminuează.
Alte informații pe tema aceasta găsiți aici.

Spre surpriza mea, în ultima lună UPS-ul a raportat doar un singur incident de ”low input voltage”. Valorile reale se încadrează în plaja 212-236V.

În timpul weekendului valorile sunt apropiate de 230V, iar luni dimineața (23.02) la ora 8:00, când vine lumea la serviciu, crește consumul și scade voltajul spre 216V.

Duminică la amiază - luni dimineața
Pe la ora 16 românul rupe poarta și merge acasă, se mai uită la tv până la ora 22 și apoi se culcă,  iar tensiunea urcă în timpul nopții în jurul valorii nominale:

Luni dimineață - marți dimineață
Concluzie: deși momentan nu sunt fluctuații mari în rețea, faptul că în timpul zilei tensiunea e destul de apropiată de limita inferioară s-ar putea să vă uzeze mai accentuat echipamentele electrice, dacă știți că sunt sensibile vă recomand un UPS activ/online.

1 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.