miercuri, 25 mai 2016

Babyproofing pentru dispozitive iOS

Fără a intra în dezbateri inutile despre rostul desenelor animate în viața copilului și dependența pe care o crează, atât vă zic: sunt momente când e nevoie ca poneiul să stea pe fundul lui și să tacă. 

Două exemple: 
  • urlatul în mașină (da, știu, alții dorm), ca tati să nu fie dat la știri drept exemplu de road rage și dadhole;
  • respectiv un zbor cu avionul, când ultimul lucru pe care-l vrei e să-ți deznozi odrasla din jucăriile hi-tech ale fiecărui pasager (căști, laptopuri, tablete, telefoane, iconițe cu Arsenie Boca și pixuri pentru sudoku).
Am investigat pentru voi (dar mai mult pentru mine) și soluția e simplă: ”decât” o tabletă cu iOS și-un video suficient de lung și captivant. N-ai nevoie de aplicații speciale. Să purcedem:
  • un iPad cât mai vechi, dar pe care să meargă iOS9 (analizați voi dacă funcțiile de mai jos există și pe alte SO-uri);
  • video-ul: recomandarea mea e ăsta,  magie pură pentru 75 de minute, aproape că uită să respire, prin comparație DuckTV e ca o jucărie din lemn pe lângă telecomandă. Să zicem că e educativ, învață limbi străine și cântecele noi, deși prin scopul exercițiului asta nu e important, se putea holba și la două cercuri negre pe fundal alb dacă asta o ținea sedată. Se poate da jos de pe YouTube cu Downie sau alt software de gen;
  • un player video. Poate fi cel inclus cu platforma, eu am instalat mai demult AVPlayerHD pentru delegații și îl folosesc pe acela;
  • setări în iOS, îngropate frumos de Apple: Settings - General - Accessiblity - categoria Learning  - se activează Guided Access și se setează o parolă;
  • după care se pornește aplicația video/filmul, se apasă de trei ori pe butonul dispozitivului și apar opțiunile: se pot dezactiva butoanele fizice, tastatura, interfața tactilă, etc. Până nu apeși iar de trei ori pe buton și bagi parola totul e blocat;
  • suplimentar, pentru site-uri web există chiar și funcția de a desena părțile de pe ecran care vor fi dezactivate, probabil pentru a nu putea închide jocurile online iar o altă funcție utilă este limita de timp (countdown).
N-am putut să fac capturi de ecran, sunt dezactivate combinațiile de taste în momentul setării opțiunilor, dar cred că e ușor de înțeles procesul.

Alte opțiuni, pentru copii și mai mari, se găsesc la Settings - General - Restrictions. Poți dezactiva (printre altele) instalarea și ștergerea aplicațiilor, descărcarea de filme sau muzică și restricționa ce site-uri web pot fi vizitate.



1 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.