sâmbătă, 15 septembrie 2007

Porto


Boa noit, lume!

Incepem ca de obicei, ca in compunerile de la scoala: Azi a fost o zi frumoasa. In principal pt ca n-a trebuit sa lucrez, in particular pt ca am scapat de indigestia de ieri si, mentiunea juriului, pentru ca mi-am mutat cuibul din Oliveira de Azemeis, micutz orasel industrial, in Porto. De fapt in Gaia. Urmeaza lectia de geografie: Porto, vreo 250.000 de suflete (mici si negre) e orasul de pe malul drept al raului Duoro, iar Gaia e orasul din partea stanga. Imaginati-va un T. Partea orizontala (cea de sus pt absolventele de filologie) e oceanul Atlantic, iar liniuta verticala e raul Duoro. Misto zona, nu-i asa?

Transportul public in Portugalia nu e mare lucru, asa ca decat sa schimb vreo doua trenuri si sa fac in 2 ore distanta de 30 de km dintre orase am apelat la un taxi. Ajuns in Porto a trebuit sa astept ora 12 pentru a primi o camera la hotel dupa care am chemat alt taxi si m-am dus din Gaia in centrul Porto-ului la Infante, biserica de unde pleaca autobuzele in turul orasului. Noroc cu internetul ca m-am documentat. Pentru 10 euro te poti plimba cu autobuzul descoperit, gen Londra, si sa admiri orasul. Iti dau si casti si-ti explica in 7 limbi istoria fiecarei cladiri sau zone prin care treci. Tot turul dureaza 90 de minute, dar biletul este valabil 24 de ore, asa ca poti sa-l faci de cate ori vrei.

Arhitectura orasului este o combinatie de stiluri, nu intram in detalii ca exista website-uri pt asta, dar e pitoresc si latin. Latin ca in "nu foarte curat", cu case in ruina, cu haine si cearsafuri atarnate la geamuri, cu zone in paragina, dar cu mult farmec. Pe bulevardul Boavista sunt niste vile superbe. Malul Atlanticului are o promenada foarte frumoasa, iar terasele si barurile de acolo arata foarte bine. Principala atractie insa e orasul vechi de pe malurile Duouro-ului. In partea cu Gaia sunt firmele producatoare ale faimosului vin de Porto, acolo au pivnitele si cramele, exista si tururi de degustare (despre asta o sa va zic maine, ca e in program).

Si pentru ca ieri stomacul meu s-a revoltat impotriva carnei de porc afumata, azi am lasat specialitatile la o parte si am luat masa la Pizza Hut.

Pozele: http://www.flickr.com/photos/calin_turcu/sets/72157602032797067/show/
sau http://www.flickr.com/photos/calin_turcu si alegeti albumul Portugalia

see ya!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.