vineri, 25 iunie 2010

Săptămâna calendaristică

Nu foarte folosită în România dar uzual întâlnită atunci când ai contacte de afaceri cu cei din Europa de Vest, săptămâna calendaristică este numărul unei săptămâni în anul curent. Unele evenimente durează o săptămână întreagă sau e suficient să fie specificate ambiguu prin acest număr, nefiind necesară o dată exactă. De exemplu o delegație poate avea loc în săptămâna 26 și atunci știi că de luni până vineri ești plecat. 

Însă de aici începe distracția: există mai multe convenții asupra alegerii primei săptămâni din an. Vă gândiți că probabil prima săptămână este cea în care pică 1 ianuarie și aveți dreptate, aceasta este una din variante, dar nu și cea mai folosită. Mai există cel puțin două variante: prima săptămână este cea cu 3 sau 4 zile din anul respectiv. Dacă vă uitați pe calendar o să vedeți că 2010 a fost problematic: 1 ianuarie a picat într-o vineri, așa că două din cele trei variante dau săptămâna cu 1 ianuarie ca săptămâna 1; cea mai folosită variantă, cea cu patru zile, dă săptămâna care începe în 4 ianuarie ca săptămâna 1. Dar asta n-a fost tot, mai putem complica problema: la americani săptămâna începe duminică, nu luni.

Am pățit-o și noi. Trebuia să plec în delegație în săptămâna 1 după sistemul german (cu 4 zile) dar calendarul colegei mele, românesc, are marcată săptămâna 1 pe el ca fiind cea cu 1 ianuarie, așadar m-am trezit cu bilete de avion pentru o săptămână mai devreme. Schimbarea lor n-a fost gratis, deci săptămâna asta poate să usture la buzunar, dacă nu ești atent. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.