luni, 7 martie 2011

Francis Bacon. Interviuri

Dacă nu era tradusă de un prieten foarte bun probabil nu ajungeam să citesc cartea de interviuri cu Francis Bacon a lui David Sylvester. Acum următoarea întrebare ar trebui să fie: care F. Bacon, că-s mai mulți? Pictorul. Sylvester a realizat patru interviuri de-a lungul anilor, înregistrate, care au stat la baza acestei cărți, pe care o prefer filmului pentru că îți oferă mai mult timp de reflexie, ca să pătrunzi sensul celor spuse.

Neconformist, fără falsă pudoare, omul are niște răspunsuri de excepție, fie că nu poate picta beat pentru că uită ce vrea să facă, chiar dacă se presupune că alcoolul stimulează imaginația, fie că nu vrea să-și critice prietenii pentru că nu vrea să-i piardă, ba chiar că a avut o atracție sexuală față de tatăl său. Nu v-o povestesc, v-o recomand, nu e groasă dar nici facilă.

Tot datorită ei am umblat prin toate cotloanele muzeului de artă modernă Reina Sofia din Madrid, ca să găsesc singura pictură a lui Bacon de acolo. Au ascuns-o destul de bine, muzeul e imens, dar într-un final am identificat-o cu ajutorul hărții. Poza făcută special pentru a ilustra acest post:




2 comentarii:

  1. Hmmm, de-a dreptul impresionant,,pe-alocuri ma regasesc in trairile launtrice ale lui Bacon,,,iti erodeaza psihicul,,si evadarea in pictura te extrage din realitate, deseori cruda,,,fapt neinteles si neacceptat de cei din preajma-ti!!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.