vineri, 18 martie 2011

Viața și mai mulți idioți

Cel mai mare, recunosc, sunt eu. Din câteva motive:
- că n-am citit recenzia anterior;
- că am dat banii pe bilet;
- că n-am pătruns simbolistica spectacolului;
- că m-am ridicat și am plecat după 40 de minute, în timpul piesei;
- că mai și semnalizez.
Probabil actorii joacă în capodopera postmodernistă obligaţi iar regizorul sigur nu e idiot, doar a fumat un pic mai multă iarbă şi-mi cer scuze că n-am putut să-i aplaud masterpiece-ul la final (2 ore 30, fără pauză).  A, mişcarea postmodernistă tocmai îmi dă un bobârnac că am jignit-o. Interesant e că şi garderobierele păreau resemnate şi deloc surprinse de exodul spectatorilor (asta e, dacă merg toţi ţăranii la teatru!). Le-am întrebat ce părere au de piesă şi n-am obţinut decât un "no comment".

Dacă vă întrebaţi despre ce e vorba: "Viaţa cu un idiot"

Despre spectacolul propriu-zis: un tovarăş miner e obligat de conducerea de partid să ia acasă un idiot de la spitalul de nebuni, spre groaza prietenei lui, deja crizate, care se vede nevoită să împartă garsoniera şi cu diliul. O chestie care părea la început interesantă, filmarea momentelor desfăşurate în spatele decorului sau în culise şi proiectarea lor (live) pe ecranele de deasupra scenei a început să fie obositoare, inclusiv datorită mânuirii haotice intenţionate a camerei video. Nici muzica n-a ajutat, mult prea tare şi prea isterică pentru gustul meu, dar mergea perfect cu restul spectacolului. Am văzut şi un "înger" în curul gol, filmat la Ocna Sibiului, am văzut şi un idiot care se masturba şi mânca morcovi. De fapt mai mulţi. Cel mai bun dialog: "în patul nostru miroase a spermă străină" / "Da, am simţit şi eu". Nu cred că mai şochează pe cineva în ziua de azi un păr pubian sau un labagiu compulsiv-obsesiv, chiar şi la teatru, dar mă felicit că nu i-am dat mamei biletul de 8 Martie. La fel, n-am înţeles de ce fiecare scenă era punctată cu proiecţii din filmele lui Tarantino: Kill Bill şi Natural Born Killers - dacă vroiam film, stăteam acasă.

Sfatul meu: reduceţi la jumătate durata spectacolului, renunţaţi la labă, plimbaţi-o mai mult pe scenă pe îngeraşa aia goală, faceţi şi altceva cu morcovii, puneţi muzica din Emanuelle şi cereţi triplu pe bilet.

Da, sunt idiot. Şi inginer pe deasupra. N-am înţeles nimic (deşi în recenzii totul e frumos explicat) şi-mi dau cu părerea. Dar tot nu v-o recomand. Cred că e singura dată când vă pot sfătui să mergeţi mai bine la operetă, manele sau balet sovietic.

7 comentarii:

  1. Nu am văzut "Viaţa cu un idiot" dar înţeleg perfect ce spui pentru că am văzut Woyzeck şi Turandot, amîndouă în regia aceluiaşi personaj. Zholdak e ancorat în nişte mijloace scenice uşor de recunoscut indiferent de piesă. Te invidiez că ai putut pleca!

    RăspundețiȘtergere
  2. Partea buna e ca a rezultat o postare faina :-))))

    Era bine daca citeai inainte asta: http://agenda.liternet.ro/articol/4174/Iulia-Popovici/Teatrul-de-a-nebunii-Viata-cu-un-idiot.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa-i cand te iei dupa prieteni. Culmea e ca respectivului i-a placut, a stat pana la final, era incantat.

    Orin: am plecat usor jenat dar fara prea mari greturi.

    Anonim: daca citeam aia sau orice altceva era la fel, au acoperit rahatul intr-un ambalaj frumos.

    Tudor: am recitit postul tau. Ai fost prea bland.

    RăspundețiȘtergere
  4. N-aș fi avut nici eu grețuri să plec de la Woyzeck, dar ar fi trebuit să trec printre actori, prin niște încăperi cu camere video ale căror imagini erau proiectate pe scena principală. S-au asigurat că ne țin acolo! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. acum 2 ani cand am vazut piesa, mi-a placut. Acum citind postul tau si privind lucrurile ca tine, incep sa ma indoiesc de judecata de atunci. Ca sa nu mai spun ca cineva mi-a facut o gluma si am aparut la final pe ambele ecrane pret de cateva secunde cat sa ma vada toata lumea :))
    ...da...si aici si in Turandot e prea multa "schelalaiala"...asta e cuvantul...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Orin: trebuia sa-ti faci iesirea urland, in ton cu piesa. eventual si cu niste palma la actori
    @Gabriela: daca ti-a placut e ok, nu trebuie sa-ti schimbi parerea din cauza mea: I won't hold it against you :D

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.