luni, 30 iulie 2012

Portugalia - mijloace de transport

Din România, cea mai rapidă și comodă modalitate de a ajunge în Portugalia o oferă cele două curse disponibile recent între Otopeni și Lisabona, una cu TAP Portugal și cealaltă cu Blue Air. Zborul durează aproximativ 4 ore iar prețul biletelor e undeva la 250 euro de persoană. Probabil cu Blue Air, dacă iei din timp, o să fie mai ieftin, problema lor a fost că au băgat zborul relativ târziu și neanunțat. 

Odată ajuns în Lisabona ai mai multe variante, unele ușor mai complicate pentru că aeroportul nu are stație de metrou sau tren, doar autobuz:
  • pentru stațiunile din apropiere (Estoril și Cascais) puteți să închiriați o mașină, să plătiți pentru transportul direct la hotel (cu Echorent costă 50 euro pentru 4 persoane, microbuz cu șofer) sau să mergeți cu autobuzul/taxi la gara Cais do Sodré și să luați trenul spre Cascais (sub 3 euro tichetul one-way, mai multe despre acest tren la finalul postului);
  • pentru alte orașe (Porto sau regiunea Algarve) puteți lua Alfa Pendular-ul, un tren rapid tip ICE/TGV din stația Entrecampos. Detalii aici. Am înțeles că un tichet până în Algarve e 20 de euro.
Noi trebuia să ajungem în Cascais și am decis să nu închiriem mașină, ne-ar fi trebuit una prea mare ca să încăpem patru persoane cu bagaje, dar cei de la Echorent au asigurat transportul cu 50 de euro. Cursa  TAP pleacă din București la 6, deci am fost la aeroport la 4, nu mai avea nimeni chef la aterizare să caute autobuzul potrivit, să meargă la gară și de acolo cu trenul spre stațiune. A fost un pic mai scump, dar dacă însumezi toate biletele și timpul pierdut, la patru persoane a meritat. 


Într-o zi am vrut să vizităm regiunea așa că am închiriat o mașină, au aranjat cei de la recepție, am avut un Chevrolet Aveo pentru 24h cu 55 euro plus benzina. Tariful pentru 1-3 zile e cam la fel la toate firmele, dacă închiriezi pentru mai mult timp scad prețurile. Sunați din timp, însă, mașinile disponibile pentru perioade lungi se dau cu luni înainte.

Cea mai confortabilă metodă de transport între Cascais/Estoril și Lisabona este trenul de coastă. Oprește într-o grămadă de gări micuțe, e mai mult un fel de metrou de suprafață, dar în 40 de minute face toată linia, stația terminus Cais do Sodré e chiar în zona turistică a capitalei portugheze. Un tichet dus-întors pentru o zi costă sub 5 euro, poți întrerupe călătoria într-o stație intermediară (Belem, de exemplu) și continua mai târziu. Biletul fizic e un card RFID, care se poate refolosi/încărca la automatele de bilete - pentru mai multe tipuri de transport.


În Lisabona, dacă vrei senzații tari, ia tramvaiul 28E, traversează majoritatea cartierelor ce merită vizitate iar traseul printre dealuri și văi e senzațional. Nu costă mult și se poată achita și la vatman. Orarul și stațiile le găsiți aici, inclusiv PDF. La 600 de metri de Cais do Sodré e piața Luis Camões unde oprește 28E-ul.

Pentru mai multe informații trimiteți-mi un email sau lăsați un comentariu (deși am scris cam tot ce știam) sau întrebați-le pe fetele de la Transilvania Booking, vă ajută cu plăcere.

2 comentarii:

  1. Va multumim!Informatii utile la timpul potrivit..un articol complet,felicitari!La intoarcere din Lisabona va vom impartasi impresiile.Va dorim o vara frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. as dori orarul autobuzelor Lisabona-Fatima

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.