luni, 24 noiembrie 2014

Distribuția pe lanț n-are moarte. Până are

Titul inițial trebuia să fie ”ce stătea în calea viselor mele de cocalar cu BMW”, dar mi-am dat seama că oricum o să mă înjure lumea că scriu frumos de BMW și de un service BMW, așa că poate n-ar trebui să le dau apă la moară.

S-ar putea să fi înjurat degeaba benzina ”proastă” de 95 din România.  E drept, n-am înjurat-o doar eu, m-am bazat pe niște articole care arătau nivelul mare de sulf existent în amestec.

De-a lungul ultimilor ani am testat toate sursele decente: OMV, Mol, Petrom, Rompetrol și n-am constatat diferențe, mașina avea un gol de putere la accelerație indiferent de unde alimentam. Mă resemnasem.

Cum m-am prins că s-ar putea ca problema mea să nu fie de la benzină? A început să se audă un huruit când motorul era rece. Întâi am crezut că e de la un ventilator de habitaclu, dar cu timpul sunetul a devenit tot mai tare și prezent la accelerație domoală, până în 2500 rpm. Părea că o componentă intră în rezonanță sau transmite vibrația mai departe. Mașina fiind încă în garanție (trăiască cei cinci ani de garanție extinsă!), am dus-o la reprezentanța BMW, cu o înregistrare audio a zgomotului, ca să știe despre ce vorbesc, și le-am lăsat-o să se joace cu ea dimineața, pe răcoare.


M-au sunat să-mi confirme că au auzit zgomotul, dar că nu-i ventilatorul, ci vine de la motor și că n-au de gând să-l facă bucăți, ci să trimită o interogare în sistemul lor de asistență, iar cei din Germania, care centralizează toate problemele apărute în lume, le vor sugera o soluție. 48 de ore mai târziu, au venit ideile: ori nivelul uleiului de motor e scăzut ori e o rolă întinzătoare de la distribuția care, conform legendei, fiind pe lanț, nu se schimbă și nu are moarte. Ete că a mea are; uleiul fiind schimbat la timp, mi-era clar că era distribuția. Au schimbat rola.

Acum merge brici mașina, accelerează uniform și o să-i fac un test extrem: bag benzină de la Petrotyl, Ana sau Euroil. Glumesc, nu mi-aș face asta. Încă nu-s 100% convins că n-are și benzina vina ei, poate în perioada rece intră șocul electronic și nu se gâtuie accelerația.

Cei de la BMW au un sistem de verificare a service-urilor foarte prompt, de fiecare dată după ce-mi recuperez mașina sună cineva de la București și mă roagă să le dau un calificativ. Deja am redus dialogul la minim:
- Bună ziua, de la BMW vă sunăm...
- Foarte mulțumit! La revedere!
- Mulțumim, la revedere!

În altă ordine de idei, în februarie îmi expiră garanția, cumpără cineva un rinichi?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.