luni, 15 februarie 2016

Cum alegem un sistem de supraveghere video

Nu știu dacă statistica constată o înmulțire a furturilor, dar în ultimii doi ani au fost tot felul de valuri de infracțiuni ce au afectat cunoscuți: spargeri de locuințe, furturi din autoturisme sau, în weekendul tocmai încheiat, furturi de plăcuțe de înmatriculare auto. Inițial am crezut că e vorba de plăcuțe ce urmau a fi folosite pe alte mașini, dar am aflat că scopul e să fie topite. Azi-mâine ne trezim că avem mașinile decupate, fără plafon sau capotă.


Printre alte metode descurajare a infractorilor (alarmă, câine) se poate opta și pentru un sistem de supraveghere video a locuinței sau o cameră de bord în mașină. Pentru că am cumpărat recent un astfel de sistem pentru locuințe, vă ofer câteva sfaturi, din ce-am înțeles de la specialist și din testele mele. Atenție, domeniul e dinamic, vorbesc doar de soluții accesibile ca preț, nu de nave spațiale:

Componente necesare:
-  identificați un loc greu accesibil (pod, pivniță) în care să fie amplasată partea de înregistrare, ca să nu vă fie furată și aceasta;
- în acel loc se va amplasa un UPS (sursă de curent);
- și un NVR (network video recorder) sau un DVR (digital video recorder) la care vor transmite camerele imaginile - se alege în funcție de tipul camerelor. Dacă plănuiți să vă uitați de pe internet la imagini, NVR-ul trebuie legat la routerul wifi (prin cablu);
- NVR-ul are nevoie de un hard disk pe care vor fi salvate înregistrările, capacitatea căruia va fi aleasă  în funcție de câte camere vreți să instalați, rezoluția lor, numărul de cadre pe secundă transmise și numărul de zile care vor fi salvate (dacă plănuiți să plecați 2 săptămâni în concediu, vă sparg hoții casa în a doua zi și hardul poate salva doar 10 zile, o să aveți la întoarcere doar înregistrarea ultimelor 10 zile, în care nu s-a întâmplat nimic). Nu vă zgârciți, alegeți un hard disk optimizat pentru video (există modele speciale, costă doar câțiva dolari în plus);
- camerele pot fi de mai multe tipuri: analogice, HDCVI sau IP (adică cu adresă de rețea). Cele mai moderne sunt cele IP, cu rezoluție 720p sau full HD, legate cu cablu de rețea sau wireless. Rezoluția Full HD poate fi overkill, mai ales dacă optați să înregistreze la rezoluție mai mică sau dacă le legați prin wifi și n-aveți un router care să poată gestiona cu succes acest flux de date.

Câteva considerente despre camerele: dacă optați pentru camere IP, alegeți unele cu PoE (power over ethernet) adică din cele care au nevoie de un singur cablu de rețea de la NVR la ele, prin care sunt transmise atât date cât și curent. Bineînțeles, și NVR-ul trebuie să fie compatibil PoE, el va da curent. Din testele mele e bine ca toate camerele să fie legate prin cablu, nu wireless, altfel apar probleme de performanță, camerele accesibile ca preț n-au chiar ultimele standarde wifi implementate și cu cât sunt mai departe de routerul wifi veți putea trimite flux video tot mai slab calitativ. Eventual, dacă există o anumită cameră din casă în care arată urât (dpdv estetic) un cablu de rețea sau e complicat de ajuns acolo cu cablul de la NVR, se poate opta pentru varianta wifi, dar asta ar trebui să fie excepția - în acest caz aveți nevoie doar de o alimentare la priză și semnal stabil de la routerul wifi.


Modul de noapte: e importat ca aceste camere să aibe LED-uri infraroșu, care să le permită să înregistreze și pe timp de noapte (în alb-negru). Există diverse variante, dar unele standard bat până la 30 de metri, ceea ce ar trebui să fie suficient într-o situație normală.

Amplasarea: e bine să identificați dinainte toate zonele pe care le doriți protejate și să discutați cu specialistul, vă va sugera atât punctele optime de amplasare a camerelor cât și o grămadă de alți factori importanți: conectivitatea, tipul de lentilă (unghiul de deschidere), distanta ce trebuie acoperită, modul de noapte necesar etc.

Extensibilitate: există diverse modele de NVR-uri, cu 4, 8 sau 16 porturi, e indicat să vă lăsați câteva libere, poate pe viitor doriți să legați și alte camere în sistem, așa că nu alegeți varianta de 4 porturi dacă le veți ocupa din start pe toate, cea de 8 e doar cu vreo 100-200 de lei în plus.

Software: cereți un NVR care poate fi accesat prin internet de pe majoritatea platformelor de telefonie actuale, eventual unul care știe modul P2P și n-are nevoie de port forwarding și configurări complicate în router/firewall.

Detecția mișcării: teoretic camerele au soft care le pot activa doar când detectează mișcare, ba chiar vă pot anunța de acest lucru, însă multe sunt suficient de rudimentare încât să vă anunțe că bate vântul prin copaci sau trece pisica. Dacă e furtună s-ar putea să primiți sute de mailuri sau sms-uri. Există start-up-uri care se concentreză pe acest domeniu sau software-uri dedicate, plătite extra, dar deja cred că vorbim de produse inacesibile ca preț unui utilizator privat (poate mă înșel; sigur acesta e viitorul).

Securitate: musai să schimbați parolele standard la instalare - pe toate conturile predefinite, nu doar cel de admin, mai ales pe NVR. S-ar putea ca fiecare cameră IP să aibe un mic webserver încorporat, ca să poată funcționa fără NVR, dar în momentul în care sunt legate de NVR vor fi configurate într-o clasă de IP-uri diferită de cea folosită de routerul wifi, deci n-ar trebui să fie accesibile din afară, fiind protejate de NVR - dar nu se știe niciodată ce găuri de securitate apar, așa că schimbați și parolele lor.

Dacă tot am vorbit de camere IP stand-alone, teoretic acestea pot trimite fluxul video la un server FTP și să n-aveți nevoie de un NVR, în practică nu știu cât de stabilă e configurația asta, n-am testat.

În orice caz, e imperios necesar să nu vă zgârciți și să cumpărați și UPS-ul (în ideea că alimentați și camerele prin PoE din el), altfel tot sistemul devine inutil dacă vă taie hoții curentul.

O alternativă, nu neaparat low-cost, e Nest Cam-ul sau puteți opta pentru camerele IP de interior (un exemplu de pe emag).

Pentru că am avut o colaborare bună, vă pot recomanda pe cineva în Sibiu:

John System SRL
Ing. Lucian Micu
Tel.0744259253

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.