marți, 9 februarie 2016

Cum pedepsește Statul delegațiile

Un caz frecvent întâlnit la noi în firmă, analizat pe baza informațiilor primite de la contabilitate. Dacă e ceva greșit, vă rog să-mi spuneți:

Dacă un angajat pleacă în delegație într-o zi, trebuie marcat cu D în pontaj, ca altfel dacă pățește ceva în timpul serviciului, pe drum sau la client, o bagi pe mânecă. 
  • Dacă apare în pontaj cu D, angajatul nu poate beneficia de bon de masă pentru ziua respectivă;
  • Dacă e în delegație mai mult de 12 ore, primește diurnă;
  • Dacă e în delegație și raportează că lucrează mai mult de 8 ore la client, trebuie plătite ore suplimentare.

Rezultă că în delegațiile scurte, de 6-7 ore plus drumul până în județe limitrofe, angajatul nu are dreptul legal la nicio compensație, ba e chiar defavorizat față de cazul în care ar sta la birou, că nu primește bon de masă. Poți să-i dai diurnă, dar se impozitează.


2 comentarii:

  1. cum se procedeaza daca intr-o delegatie deplasarea dus dureaza 4 ore, intors 4 h, si acolo se mai lucreaza 6-8 ore?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt peste 12 ore, deci diurna. Nelucrand mai mult de 8 ore nu se considera ore suplimentare - dar aici e doar interpretarea mea, nu garantez ca e asa. Interesant e daca merge 8 ore pe drum si lucreaza 9-10 ore, nu stiu cum se trateaza cazul, cu ore suplimentare platite si diurna? :)

      Ștergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.