duminică, 30 iulie 2006

Entry for July 30, 2006

Astazi a fost una din cele mai frumoase sambete de anul acesta. Am lucrat de la 7:30 la 20. A fost un adevarat moment Mastercard, adica unele chestii sunt nepretuite dar pentru restul poti sa-ti tragi sclav din Romania. De fapt nu a fost asa rau, desi n-am exagerat cu orele, doar ca-s sictirit ca e sambata seara si eu mi-o petrec in mirificul orasel Dietenheim, casa buna pentru 6000 de suflete si-un Turc(u) ratacitor. Minunatia asta de orasel situat la vreo 30 km de Ulm, sa-l alintam Saliste, e mai mult un sat, adica orasenii sunt tzarani de-a dreptul si cultiva tractoare si vaci. Primele se vad, celalalte se simt.

Ma aflu aici la “invitatia” familiei S, proprietara turnatoriei cu acelasi nume (de aici) si care, pentru ca i-a mai ramas ceva maruntis dupa ce si-a tras doua Mercedesuri si-un Volvo, s-a gandit sa-si cumpere inca o fabrica in Slovacia acum 2 ani. Imi place de ei pentru ca sunt niste oameni fara fitze si cu foarte mult bun simt. Domna S este o lady, foarte atenta si prietenoasa, implicata in viata comunitatii, careia incearca sa-i si ofere ceva. Pe baiatul cel mai mic, de 18 ani, l-au pus sa faca Zivildienst-ul (alternativa comunitara la armata) la un camin de batrani ca sa se obisnuiasca si cu aspectele mai putin placute ale vietii. Eu lucrez cu baiatul mijlociu, 32 de ani, seful turnatoriei din Slovacia. Doamna S m-a lasat mut de uimire, cand in cadrul discutiei de la pranz, povestindu-i ca sunt 3 saptamani plecat de acasa, de aceea ditamai geamantanul pe care-l car, s-a oferit sa-mi spele hainele! I-am multumit frumos si i-am zis ca am destule lucruri curate la mine dar gestul m-a impresionat, mai ales ca nu are menajera si, vorba aia, cate femei care conduc Mercedes ML credeti ca ar face asa ceva? Un alt gest frumos pe care l-a facut a fost anul trecut, dupa inundatiile din vestul tarii cand m-a sunat pentru ca a vazut la tv stiri de acolo si mi-a spus ca vor sa doneze bani pentru sinistrati. Tocmai si-au renovat casa, si-au transformat parterul intr-o bucatarie/living cu multa sticla si crom, alb si gri, foarte moderna si de bun gust. Desi la cum miroase aici a balegar… oare unde isi intind hainele la uscat?

Incredibil dar locul asta are un hotel nou, cu dotari moderne, inclusiv cu cartela magnetica. Nu stiu de ce l-au construit insa, cred ca doua camere intr-un Gasthaus erau suficiente la potentialul lor turistic. Mi s-a explicat ca Dietenheim-ul este oras liber de pe la anul 1000, whatever this means. Teoria mea este ca situat fiind pe granita dintre Bayern si Baden-W. si la felul in care pute afara, nu l-a vrut nimeni si s-au gandit sa-i faca o bucurie si sa-l proclame nu doar oras, dar si liber. Am fost sa ma plimb un pic, a durat cam 15 minute sa ajung la una din iesirile orasului si inapoi. Deci 7,5 minute din centru la periferie. Mi-am incercat norocul la singura pizzerie din “centru” – orasul are strada care trece prin el si cateva alei secundare – vroiam o inghetata dar nu au si ficiorashul mi-a zis ca la ora asta (21) si benzinaria a inchis. Big city life….asa ca normal ca-s sarcastic, ca voi va distrati si eu f.b. (unde b = buha si e=mc^2)

0 comentarii: