joi, 29 ianuarie 2009

Lecturi

In ultima jumatate de an m-am apucat de patru carti, ca niciodata. De obicei le citesc cu metoda, inginereste. Prin august m-am apucat de "To Kill a Mockingbird" de Harper Lee, carte de Pulitzer. Am luat-o ca sa am ce citi pe drumul din State spre Romania. Nu e chiar o lectura usoara, de avion, dar e buna. Dupa ce ma ajuns acasa n-am mai pus mana pe ea, probabil tot pt ca majoritatea timpului de lectura e in calatorii sau inainte de culcare si nu merita tratata astfel. O sa o reiau probabil in concediu.

Apoi, prin decembrie am comandat pe net "Lebăda neagră - Impactul foarte puţin probabilului" scrisa de Nassim Nicholas Taleb. Nici asta nu e rea, recomandata calduros de Hurezeanu in Cotidianul. Foarte interesanta daca lucrati cu probabilitati, cu bursa - domeniul autorului. Un pic lungita dupa parerea mea. Am citit-o pe drumul spre Amsterdam cu Alinutza comentand des in stanga mea, deci iarasi rele tratamente - pt carte; Alinutza a scapat. O sa o reiau cand mai am chef de lecturi stiintifice. Sau daca-si revine bursa si n-o sa mai aiba cine sa-mi aduca aminte ca economia noastra nu mai "duduie".

Tot prin decembrie, sezonul cadourilor, am mai pus ochii pe doua carti, la recomandarea Catavencu. Una din ele este "Nu vedeti nimic", scrisa de Daniel Arasse si tiparita foarte frumos in Italia. Daca v-a placut partea simbolistica din Codul lui DaVinci o sa va placa si cartea aceasta si comentariile despre diverse picturi celebre si ce se ascunde in ele. O am pe noptiera, citeam seara din ea, pana cand...

am descoperit a doua recomandare Catavencu: "Confesiunile unui cafegiu" de Gheorghe Florescu. Acesta si-a petrecut aproape toata viata vanzand cafea de buna calitate in comunism. Povesteste despre oamenii faimosi pe care i-a servit, despre modul de functionare a sistemului, furturile imense si intelegi imediat altfel vremurile prezente si cum au facut avere diversi stimabili politicieni actuali, fosti baieti cu ochi albastri. Nu e scrisa in cel mai academic mod cu putinta, domnul e doar un comerciant pana la urma, dar cartea atrage. Unii o considera cartea anului 2008, eu n-as fi asa sigur, imi aduce aminte de stilul in care scria soferul lui Marin Preda, prea multe zicatori, limba de lemn si alte stereotipuri literare. Dar are foarte mult farmec si citesc in fiecare seara din ea macar o jumatate de ora inainte de culcare. Nu e de mirare ca n-am prins decat a treia transa care a fost adusa in Sibiu, primele doua epuizandu-se foarte repede. Am luat-o direct din depozit, nu apucasera libraresele sa o bage la vanzare! Deci tot pe sub mana, foarte potrivit cu continutul ei.

http://en.wikipedia.org/wiki/To_Kill_a_Mockingbird
http://www.cotidianul.ro/adversos_mathematicos-66559.html
http://www.catavencu.ro/nu_vedeti_ca_nu_vedeti_nimic-4938.html
http://www.cotidianul.ro/testamentul_ultimului_cafegiu_bucurestean-68052.html
http://www.catavencu.ro/confesiuni_la_ibric-4766.html

0 comentarii: