miercuri, 24 iulie 2013

Lipsă de viziune și interes

Am povestit ieri cu unul din cei mai buni profesori de informatică pe care i-am avut în liceu și facultate. M-a pus pe gânduri ce mi-a spus, pentru că situația e tristă. Deși informatica e una din cele mai căutate specializări în învățământul liceal, deși cererea pieței muncii e atât de mare încât studenții sunt angajați încă din primii ani de facultate, deși e un domeniu cu care ne mândrim și cu care atragem investitori, s-au desființat multe clase de liceu cu această specializare. Nu sunt fonduri.

Clasele de info au fost tăiate pentru că acolo se consumă niște bani în plus, nu poți să înghesui 30 de elevi într-un laborator cu 15 calculatoare, e indicat ca fiecare să apuce la tastatură și să execute practic subiectul predat, deci trebuie alocate două ore de laborator, câte una la 15 elevi (cifrele sunt doar exemplificative). Rezultă că sunt necesare mai multe norme didactice pentru informatică. Dar e criză, așa că se dă la fiecare câte puțin, ca să supraviețuiască toți, și se desființează sau reduce numărul claselor de informatică apărute suplimentar, ca urmare a cererii pieței și părinților. 

La ”Gh. Lazăr” erau două clase de info, a rămas doar una. Alte licee le-au desființat cu totul. La capătul opus al spectrului, n-avem școli de meserii. În schimb e bătaie pe locurile de admitere la Jurnalism și Limbi Străine Aplicate, domenii de viitor. Da, ultima propoziție e sarcastică, dar nu chiar ca textul de aici. Unde să se și ducă copiii aceia dacă altceva nu știu, dacă acolo e simplu și n-a avut cine să-i învețe materii care necestită investiții în laboratoare și bani alocați pentru profesori de specialitate?

Cu excepția scutirii de impozit a programatorilor din anumite tipuri de firme, apărută într-un moment de efuziune, niciodată nu mi s-a părut că există vreo strategie națională prin care să consolidăm interesul și pasiunea românilor pentru informatică, chiar dacă ne lăudăm cu talentul elevilor și rezultatele la olimpiade. Statul s-a făcut remarcat în IT doar ca generos beneficiar al unor contracte gen server CNAS subdimensionat și blocat, software de numărare a voturilor nefuncțional sau portaluri de două feluri: inutile sau inutilizabile. 

2 comentarii:

  1. Nope, nu e asta. Sau cel putin nu acesta e punctul de vedere al candidatilor la liceu.

    Absolventii de mate-info dau BAC-ul la mate pe varianta M1, care a fost intotdeauna ucigatoare.
    Clasele de stiinte dau M2, care e floare la ureche.
    In final, la admiterea la facultate, nu te mai intreaba nimeni pe ce subiecte ti-ai luat nota la BAC, deci e mai sigur sa mergi pe varianta usoara.
    S-a pus la cale chiar un complot de subminare a stupidului sistem si canditatii au inceput sa se fereasca de clasele de mate-info.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca se renunta la clasele de mate-info doar din cauza examenului de BAC. No way.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.