joi, 20 martie 2014

London Grammar - un debut promițător

V-am povestit de Apple iTunes Festival Londra, seria de concerte unde am descoperit formații și cântăreți mișto, de care n-au auzit radiourile din România. Conceptul a fost implementat în această primăvară și în cadrul mega-festivalului SWSX din Austin, Texas. Bineînțeles, înregistrările au apărut imediat pe iTunes și se pot vedea gratis pentru o perioadă - probabil o lună.

Din cele cinci seri, cea mai bună a fost prima, cu London Grammar, Imagine Dragons și Coldplay.  În a doua seară a urmat hip-hop-ul, în a treia a fost rock - Soundgarden a cântat integral albumul Superunknown, care împlinește 20 de ani, în patra a urmat Pitbull și alți neinteresanți din ăștia, iar ultima a fost dedicată country-ului, cu Keith Urban și venerabilul Willie Nelson.

Spuneam că mi-a plăcut prima seară cel mai mult, iar asta s-a datorat, surprinzător, descoperirii tinerilor ce formează London Grammar. Imagine Dragons a avut un show decent, cu melodii bune, deși un pic comerciale; contrar părerii mele anterioare că ar fi o trupă pentru adolescenți, n-a fost nimic pueril în prestația lor (poate cu excepția izmenelor solistului). Starurile serii au fost domnii de la Coldplay, care tocmai au terminat de înregistat un album nou, de pe care au cântat patru piese, care-mi plac mai mult decât ce-a fost pe albumul anterior. Single-ul nou, Magic, sună foarte bine live, are un bass interesant.

Înapoi la surpriza plăcută: London Grammar, care a scos primul album în toamna anului trecut. Debut  în forță la 24 de ani. S-au trezit vedete peste noapte, perfect meritat. Au cântat 30 de minute și am devenit fan de la primele acorduri, solista are o voce excelentă, inclusiv live, cu un timbru un pic mai gros decât v-ați aștepta. Tot albumul e solid, se încadrează, cică, în genul trip-hop, dar după părerea mea ceea ce cântă ei nu e muzică electronică, trio-ul e compus din solistă, un chitarist și un tip la clape și percuție. 

Dacă după 20 de secunde nu vă place, să-mi spuneți Vasile:


Preferata mea, Stay Awake:


”Lectură” suplimentară: tot albumul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.