miercuri, 12 martie 2014

Prostia în România secolului XXI

Suntem atât de proști încât s-a inventat un site care ne ține scorul. Se numește VaiDe.Ro. A dat primăvara, se întorc păsările migratoare, scot capul ghioceii, zambilele, toporașii și tolomacii. Parcă mai mult ca niciodată, săptămâna aceasta e plină de știri cu simpletoni.

Avem prostie născută din sărăcie și manipulare: unii sătenii din Rășinari au ieșit în stradă pentru că nu vor rețea de apă și canalizare. Vor apă nepotabilă de cișmea și deversare în râu, că-i ieftin. Citești și te crucești. Ar trebui să-i urecheze liderii comunității, mai destupați la minte, că doar e sat de oameni bogați, cu afaceri bănoase. Vă amintiți de versul lui Topârceanu: ”pentru ce să dăm cu var?”.

Tot în categoria asta de prostie intră și valurile pentru grațierea lui Popescu sau revolta locuitorilor din Săpânța, deranjați că primarul lor a fost demis, după ce-a fost prins beat la volan. Un articol excelent pe tema aceasta găsiți la Petreanu.

Alt scandal a izbucnit din prostie pe fond de jemanfișism, aroganță și sindromul/complexul micului Dumnezeu medical: un stomatologul care îndemna o mamă să-și bată copilul, o mamă și mai toantă, care chiar i-a tras câteva plodului și un final apoteotic, de prostie pură, cu unul din ei punând filmul pe internet - ca să ce? Să vadă cât de bine dau, la propriu, pe cameră? 

Paranteză: când eram mic, mi-a legat doctorul mâinile de scaun ca să poată să-mi scoată polipii - nu doar că n-o să-mi mai scot polipii în viața mea sau că urăsc visceral spitalul Luther, ci chiar i-aș sparge nasul dacă l-aș întâlni pe stradă (și mi-aș aduce aminte cum arată). O fi act medical, dar e și chin, traumă și groază. Treij' de ani mai târziu, aceleași metode sunt în uz.

Mai avem o mostră de prostie, altoită pe nesimțire, pentru că unii cred că nu suntem toți egali în fața legii. Probabil nici nu suntem, dar începem să fim mai des. Mașina de ridicat mașini staționează în loc interzis, cu nonșalanță - cine s-o ridice? Cum să se amendeze ei între ei?

Povesteam cu un prieten aseară de moda ceasurilor și telefoanelor cu funcții de fitness și se mira că există o piață pentru ele. În alte părți ale lumii da, există, lumea își ia în serios sănătatea, dar în  România nu prea merită deranjul, mulți nici nu se spală pe dinți.

(C) www.facebook.com/ProstieLaSuperlativ 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.