luni, 17 martie 2014

Reorganizarea ANAF, un dezastru

Ați auzit că stimabilii de la guvernare vor să impună o nouă serie de biruri, mai ales că pe cele vechi nu-s capabili să le colecteze. Au reorganizat politic organele de control, fără să ia în seamă zonele geografice ale evaziuni. Mai multe detalii despre situația în ansamblu găsiți aici, eu am o poveste de la cineva din sistem despre cazul concret și absurd al Clujului: 

- ANAF Cluj avea 50 de angajați și se estima că e nevoie de 150 de persoane - doar pentru județul Cluj;
- după reorganizare, a apărut Direcția Generală Antifraudă, compusă din șase județe: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureş;
- noua direcție are cinci angajați, iar numărul o să crească în curând la 20, după ocuparea posturilor scoase la concurs;
- sediul Direcţiei Regionale Antifraudă este la Oradea;

Un dosar complex de fraudă blochează doi-trei inspectori pentru șase luni, trebuie luat tot sistemul suveică la purecat (multe firme intermediare și un maldăr de facturi menite să ascundă infracțiunile). Înainte, 50 de oameni nu făceau față unui județ; acum, 20 de angajați o să se ocupe de munca într-o regiune de aproximativ șase ori mai mare, inclusiv cu zone de frontieră.

Situația e atât de absurdă încât nici ăștia cinci inspectori nu-și pot dedica timpul controalelor: angajații DGA care locuiesc în Cluj pleacă de acasă la 6 dimineața, la 8 sunt la Oradea, primesc sarcinile de serviciu și sunt trimiși aproape de fiecare dată în control la... Cluj. Se parcurg minim 1500 de kilometri, săptămânal, degeaba. Practic, oamenii care ar trebui să aibă capul limpede, ca să poată investiga, încep ziua de muncă - fiecare zi - cu un frecuș de cinci ore pe drumuri și în ședințe. 

Nici alte regiuni n-au fost gândite mai bine: la Deva e sediul Direcției Antifraudă Timiș, ploieștenii merg la Teleorman, craiovenii la Tg. Jiu, iar Brașovul și Sibiul puteau rămâne separat, e destul de muncă în ambele.

Vă e clar cine plătește, nu doar cheltuielile de deplasare ale funcționarilor statului, dar și ineficiența impunerii legii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.