marți, 30 august 2011

AirPort Exteme - primele impresii

Routerul meu wireless D-Link cumpărat în 2006 şi-a făcut treaba cu brio până anul acesta când a început să sughită: rateruri, blocaje şi viteze de download comparabile cu dial-up-ul. Nu m-a surprins cu nimic, cel identic instalat la ai mei a semnalizat că vrea să iasă la pensie în acelaşi mod acum câteva luni. Atunci mă chinuisem să-i fac upgrade la firmware, să modific canalele ca să nu fie interferenţe şi să înjur ISP-ul. Dar când ai probleme identice în două locaţii diferite, cu doi ISP diferiţi însă cu acelaşi hardware e clar - e momentul pentru un upgrade. Alor mei le-am recomandat un D-Link cu 3 antene, pentru a avea acoperire în toată casa şi ca urmare acum am putea face surfing şi din fundul curţii din coteţul găinilor, dacă am avea aşa ceva. 

Mie mi-au lucit ochii după ceva din universul Apple - AirPort Extreme, de generaţia a 5-a, nou lansat. L-am cumpărat din Germania de pe net, diferenţa de preţ incluzând transportul şi livrarea (în Germania) între apple.de şi apcom.ro e de 50 de lei - mai ieftin la nemţi adică; din fericire a avut cine să mi-l aducă. Sâmbătă seara când am intrat în posesia lui l-am şi instalat, mai mult a durat să sun la ISP ca să schimbe adresa MAC in sistemul lor (vreo 10 minute, dar aveau operator în seară de weekend la ora 9!) decât set-up-ul propriu-zis. În MacOS există programul AirPort Utility care te ghidează prin toţi paşii procesului de configurare dar ai şi opţiunea să faci toată munca manual dacă doreşti. 

Pe lângă semnal de top, operare în benzile de frecvenţă de 2.4 & 5 GHz şi suport, normal, pentru standardul 802.11n, routerul mai are şi câteva funcţii utile: port USB pentru conectarea unei imprimante în reţea sau a unui hard disk de backup şi posibilitatea de a crea o a doua reţea wireless pentru musafiri, despărţită de reţeaua ta internă. După primele zile de utilizare concluziile sunt clare: viteză mult mai mare de download ca până acum, semnal maxim în toată casa, legătură stabilă cu baza, design atractiv - dar nu l-am pus într-un loc care să-l scoată în evidenţă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.