miercuri, 10 august 2011

Villa Moretti

Trebuie să spun câteva cuvinte despre locul unde am fost cazaţi în Trogir. Nu e neaparat impresionant că familia croată îşi ştie arborele genealogic până la 1700, la navigatorul italian Moretti, sau că au păstrat vila în posesia familiei în toţi aceşti ani, că albumul (tipărit) despre familia lor e mai gros şi mai mare decât cel despre Trogir. Impresionant e că oamenii se zbat să o menţină în continuare în familie deşi numai ieftin sau comod nu e să întreţii o casă monument istoric, imensă, evaluată lejer la vreo 3 mil euro. Doamna (Emilia) care a făcut pensiunea, împreună cu familia ei, a cumpărat cealaltă jumătate din casă de la fratele mamei cu banii obţinuţi din vânzarea unui teren mare plus un credit din bancă. Pe care-l acoperă cu ce câştigă din cele patru camere făcute la etajul doi. Aşa relaxat şi în siguranţă nu m-am simţit în niciun hotel şi eu am o mică paranoia la acest capitol, nu las nimic la vedere oriunde aş fi, totul merge în seif. Am lăsat preţiosul meu Mac pe pat, aparatul foto pe masă, banii în valiză. 

Trogirul include în zona protejată UNESCO inclusiv malul insulei Ciovo, aflată faţă în faţă cu cetatea veche şi despărţite de un mic canal transformat în port de iachturi. Vila se află pe această insulă şi oferă o superbă privelişte asupra oraşului vechi.

Am fost al doilea cuplu de români în câtiva ani, de obicei clienţii casei sunt englezi, nemţi sau elveţieni, s-a mirat Emilia ce departe am venit la mare. Cum să-i explici de ce nu mergem la Marea Neagră? O parte din discuţiile cu ea le-am pus deja pe blog din concediu. A zis că ar dori să extindă numărul de camere la opt, eu vă invit să apelaţi cu încredere la ea dacă aveţi drum pe acolo, vorbeşte nu doar engleză ci şi italiană impecabil: http://www.villamoretti.com/

Vila, aşa cum se vede din fortăreaţa Kamerlengo
Intrarea din curtea interioară

Scările, superbe
Unul din interioarele de la et.1, pozat în albumul despre
 fam. Moretti

Terasa unde serveam micul dejun

Priveliştea de pe terasă

Camera noastră, rezervând târziu am avut-o pe cea mai mică,
dar suficient de spaţioasă pentru 2 pers.
Mai include un hol cu dulap şi o baie modernă

Priveliştea de pe fereastra camerei
Tot de la fereastra camerei, într-o seară...



1 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.