miercuri, 26 iunie 2013

Château de Chambord

Cel mai mare château de pe Valea Loirei, castelul roial de la Chambord, pe care-l știți din Beauty and the Beast, a fost construit pentru regele François I, care mai avea două castele roiale în apropiere, la Blois și Amboise - modeste, așa... cât să  ocupe un vârf de deal, cu tot cu deal, o să le vedeți în posturile următoare. Îi era greu să se deplaseze 40 de kilometri, se impunea musai o colibă pe fondurile de vânătoare. Totul se întâmpla în perioada când Valea Loirei era the shit, înainte ca Parisul să aibe relevanță și Versailles-ul să să fie inventat. Douășopt de ani mai târziu, după câteva modificări minore care au schimbat fundamental conceptul, a ieșit dihania, amplasată în mijlocul a 52 km pătrați de pădure:



Dragul de François a dezvoltat între timp alte preocupări, n-a stat decât șapte săptămâni în acolo. În total, nu pe an. Cu ferestre mari, greu de încălzit, castelul nici nu era practic, nemaivorbind că, neavând sate în apropiere, mâncai doar ce vânai, destul de nasol dacă erai înconjurat de o suită de curteni și prindeai trei fazani. Moștenitorii tronului l-au lăsat în paragină, apoi a fost făcut cadou, pentru că ce cadou te poate face mai fericit decât cel care te scapă de o cheltuială imensă și care-ți ruinează prietenii în același timp. Încearcă să trăiești în mlaștină, cu țânțari și umezeală, sau încearcă să refuzi cadoul unui rege, vezi ce se întâmplă.

Dormitorul Luis XIV, unul din puținii dintre cei care au încercat să-l facă confortabil
Revoluționarii francezi l-au despuiat, înclusiv de pardoseli, au vândut tot, apoi de-a lungul istoriei recente au mai fost tentative de a-l restaura și locui, până când a ajuns în proprietatea Statului Francez și a devenit muzeu, circa 700.000 de turiști îi trec pragul anual.

Mai trebuie amintită scara principală, de fapt două scări ce merg în paralel, sub formă de dublu helix, unii zic că ar fi opera lui Da Vinci:


Lângă castel se află o micuță capelă, a cărei boltă, ornată cu crinul regal, arată ca un cer înstelat:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.