vineri, 28 iunie 2013

Noul Apple Airport Extreme 802.11ac

Pentru că locul unde intră cablul ethernet în casă și locul unde e amplasat living-ul sunt diametral opuse,  întotdeauna am avut probleme cu semnalul wifi. Distanța în metri nu e foarte mare, dar sunt niște pereți de beton în drum și AppleTV-ul pierdea semnalul când îmi era lumea mai dragă sau streamingul se făcea foarte greu, atât de pe calculator cât și de pe net. Problemele apar mai ales când sunt multe device-uri în uz simultan, rețeaua trebuie să suporte două laptopuri, două telefoane, o tabletă, o imprimantă wifi și apple tv-ul.

Am încercat să cumpăr niște dispozitive care trimit ethernet prin cablurile de curent, dar oferta e limitată pe site-urile din România. Singurul webshop în care am găsit ce căutam nu mi-a răspuns la întrebările trimise prin formularul de contact.

Deși n-am (încă) niciun echipament care să suporte noul strandard wifi de mare viteză 802.11ac, m-am gândit că e o idee bună să-mi extind rețeaua cu un echipament din această clasă, mai ales când am văzut noul Apple Airport Extreme 802.11ac și promisiunile lui pentru un semnal mai bun, dat de cele 6 antene. 
Routerul meu actual fiind un Apple Aiport Extreme 5th Generation al cărui adresă MAC e introdusă în sistemul furnizorului de internet și la care am legat hard diskul extern de backup, prima variantă a fost să-mi extind rețeaua actuală și să nu  mă complic cu schimbarea parametrilor. Softul Airport Utility de pe Mac, deși actualizat, nu se împăca cu routerul, în schimb cel de pe iOS a mers, a fost simplu să botez device-ul și să aleg extinderea rețelei actuale, alte detalii nefiind necesare.

Am pus noul router în living și am conectat Apple TV-ul la el, prin cablu ethernet. Eram un pic sceptic că o să fie semnalul suficient de bun, dar cele 6 antene făceau față mult mai bine situației ca micuța antenă din Apple TV. Până a doua zi dimineață, când nu a mai mers nimic. Am restartat routerul nou și și-a revenit. După încă o zi au apărut aceleași probleme, era clar că distanța era un pic cam mare până și pentru el, fluctuațiile semnalului fiind mari. Paranteză: am scanat mai demult ”aerul” din bloc, am văzut pe ce canal e setat fiecare wifi, am încercat deja să-mi aleg un canal liber și departe de celelalte, din păcate fără rezultate spectaculoase.

Am trecut la varianta a doua: reset la routerul nou și ales din software-ul de configurare să înlocuiască routerul vechi, opțiune care a copiat toate setările de pe unul pe celălalt și a formatat inclusiv routerul vechi, ca să nu existe conflicte. Ușor și fără stres, a preluat inclusiv numele de rețele wireless și parolele (am două rețele, una pentru oaspeți), n-a fost nevoie să schimb în niciun echipament la ce rețea să se conecteze. Am mutat și hard diskul extern, gata configurat și el, și am trecut în contul meu de pe site-ul NextGen adresa MAC nouă (ISP-ul meu din fericire oferă așa ceva de câteva luni, înainte trebuia să sun la hotline), necesară ca să-mi meargă internetul.

Vechea generație
Având și routerul vechi, încă perfect funcțional, l-am reconfigurat să extindă rețeaua celuilalt și l-am amplasat într-o altă cameră, la jumătatea distanței dintre tv și router, având acum acoperire perfectă în toată casa. În cele două săptămâni care au trecut n-am mai întâmpinat probleme.

Routerul nou n-a suferit modificări la nivelul porturilor, după instalare am uitat de el, ceea ce e bine, că nu-i făcut să ceară atenție, aștept cu interes insă primul device 802.11ac, ca să pot testa viteza noii tehnologii, ce include și conceptul de beam forming.

2 comentarii:

  1. Happy micro-wawing yourself :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspunsul 1: mai bine wifi-ul meu decat al vecinului:)
      Raspunsul 2: cica nu-i periculos.
      http://www.guardian.co.uk/technology/askjack/2012/sep/27/wi-fi-health-risks

      Ștergere