marți, 29 octombrie 2013

Foaie verde și-o sipică, automatul ne cam pică

În orașul nostru există o problemă de nerezolvat: automatele de plată a parcării. Toată lumea știe că-s debile, unele de ani buni, dar nimeni nu ia vreo măsură. 

Pe primul loc, la egalitate de puncte, cele din Piața Mică: în ultimele două sâmbete am ieșit de acolo fără să plătesc. Cu mașina :) Ambele automate prezentau pe ecran mesaj de nefuncționare și bariera era deschisă. Asta a fost varianta fericită, pentru că de multe ori stai lângă ele și încerci tot felul de soluții pentru a le convinge să-ți accepte hârtiile de un leu, e ca și când mașinăriile (sau copiii din interior) apreciază origami - cu cât mototolești și netezești mai mult bancnotele, cu atât ai șanse mai mari de reușită. Cu hârtii de 10 lei sau cu monezi funcționează când au ele chef. Mi s-a întâmplat să-mi schimbe niște copii cerșetori bancnotele de un leu cu fise, într-o noapte de vară acum doi ani, după vreo cinci minute de încercări eșuate - nici măcar nu le-am cerut eu ajutorul, s-or fi săturat să vadă în decursul întregii zile atâția fraieri care se chinuie.

Pe locul doi, automatul din parcarea Sălii Transilvania. Mizeria aia e aproape nouă și acceptă doar monezi și hârtii de 1 și 5 lei. V-ați străduit vreodată să-l convingeți să vă ia fisele de 50 de bani și în spatele vostru să se formeze o coadă de vreo 50 de persoane, toate ieșite simultan de la meciul de baschet?  Eu da, și iar a trebuit să beneficiez de mila publică, o domnișoară mi-a dat altă monedă, a mea era ”defectă” - afirmația aparține paznicului chemat să rezolve situația. Tot defecte erau și hârtiile de un leu, pe care le primea selectiv (automatul, nu paznicul). Alternativa ar fi fost să mă duc la unul din baruri, să fac rost de mărunțiș, cel puțin dublu decât ar fi fost suma de plată (ca să nu risc alte "defecțiuni”) și să stau încă o dată la coadă, după cele 50 de persoane. Modern, ușor și civilizat. După alt meci de baschet, astă iarnă, pe ger, a trebuit să chemăm paznicul să ridice bariera manual, se blocase instalația. Mi-a ajuns progresul științei, de atunci evit parcarea respectivă.

Pe locul trei, automatul de la Cazarma 90. Acolo ai noroc cu paznicul, îi dai banii și bagă el monezi, ca să nu te chinui. Automatizare și fuzzy logic, all rolled into one.

Suntem în 2013, este internet chiar și în munți, nu ne putem moderniza și plăti cu cardul, prin sms sau măcar cu niște hârtii de 10 lei la care să dea rest bancnote, nu fise? De ce nu reziliază administrația contractele cu firmele care au în grestiune aceste parcări, dacă folosesc echipamente uzate sau improprii?

1 comentarii:

  1. Pentru ca e grele si e multe.
    Azi la parcarea de langa Polisano, pentru a achita 3 lei amarati am introdus de 10 ori aceiasi 3 lei pana a mers. Am nervii antrenati. :))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.