joi, 31 octombrie 2013

Taxarea apei semi-chioare

Aud că neica Ponta vrea să-și bage coada în accizele la benzină, stați pe recepție pentru că urmează o nouă etapă de excepție în cursa spre luatul celor șapte piei de pe cei care produc oareșce. Problema mea cu benzina din România e alta: e de căcat. N-aș băga mâna în foc că doar la figurat. Am mai scris despre asta, dar merită o recapitulare.

Mașina mea e proiectată să meargă cu benzină cu CO91 sau mai mare. În țara noastră nu se vinde sortimentul de 91, însă în Austria da, am băgat de câteva ori și n-au fost probleme. Ba chiar a mers motorul rotund. Eh, acum ajungem la problemă: băgam benzină de 95 de la Petrom, citisem eu mai demult că ea ar fi cea ma bună din cele de 95. Când acceleram cu decență, la un moment dat motorul părea că se îneacă, apărea un gol de putere. La prima vizită la service i-am rugat să vadă dacă nu-s înfundate oareșce. După ce-au legat computerul la mașină mi-au spus că acesta indică un conținut mare de sulf în benzină, să schimb furnizorul. I-am rugat să recomande altă firmă. Mi-au zis OMV, dar nu foarte convinși. Mi-au spus și că variantele de peste 95 nu ar prezenta avantaje.

După vreo jumătate de an de folosit benzină OMV problemele parcă s-au mai diminuat, dar n-au dispărut de tot. Pentru că stațiile OMV sunt cam departe de zona mea, am alimentat duminică de la Mol. Mare greșeală, pare și mai proastă benzina decât la Petrom, merge mașina tractoristic. Câteodată mă întreb dacă am uitat subit cum se conduce.

Un prieten cu rezidența în Austria zice că atunci când alimentează acolo (diesel) are consumul mai mic cu un litru la sută decât în Ro și, din câte îmi amintesc, diferența de preț nu e foarte mare. Nu cred că la noi procesul tehnologic e de vină, ci meteahna, similară introducerii de soluție salină în cărnuri. În loc de accize, poate ar fi mai bine să se analizeze ce se vinde pe post de benzină și să se ia măsurile legale, de la amenzi grase la dosare penale, complicitatea asta tacită poate mergea când era litrul sub un euro, dar acum nu mai avem combustibili chiar așa ieftini.

1 comentarii:

  1. ai votat cu Ariton, cel care masura nivelul de motorina in depozitul din Gusteritza cu joja bagata in rezervoare duble? Tovarasul lui s-a spanzurat din cauza asta, el a ajuns mare scula, "datorita" unora cu votul mare.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.