vineri, 17 ianuarie 2014

Despre baschet cu Horațiu Floca

După cum probabil știți, Horațiu Floca, directorul sportiv al CSU Sibiu, a fost ales în Biroul Federal al FRB. Cu această ocazie i-am luat un mic interviu, iar din răspunsuri puteți observa că are stofă de politician. :) Deși s-a mai îmbunătățit situația, principala mea problemă cu CSU este lipsa de feedback sau, mai exact, lipsa cuiva care să pună întrebări pe subiecte interesante pentru suporteri, așa că am alcătuit eu o listă, cu ce vroiam să aflu. Îi mulțumesc lui Horațiu că a avut bunăvoința să dea un răspuns amplu.

Felicitări pentru noua funcție! Ce înseamnă pentru club să aibe din nou un om în structura de conducere a FRB? Cât de mare este influența, care sunt atribuțiile tale acolo?

Biroul Federal este organul care organizeaza, conduce, coordoneaza si controleaza intreaga activitate a baschetului din Romania la nivel juvenil si de seniori, atat la feminin cat si la masculin. Mie imi place sa il numesc "parlamentul si guvernul" baschetului romanesc, ptr ca acolo se iau deciziile, se stabilesc strategiile de dezvoltare, se implementeaza proiectele care ar trebui sa duca la dezvoltarea baschetului romanesc. Cei 15 membrii ai biroului federal au pe umerii lor responsabilitatea uriasa de a realiza ceva pentru baschetul romanesc, de a-i da o directie corecta de dezvoltare si de a aduce un plus acestui sport. Eu sustin ca baschetul romanesc este pe locul doi in clasamentul sporturilor din Romania ca impact, vizibilitate, acoperire dar trebuie muncit sustinut ca sa fie pe un loc fruntas si ca rezultate externe. Faptul ca am fost ales sa fac parte din BF consider ca este o rasplata si o apreciere a muncii depuse de mine de peste 10 ani la CSU Sibiu, dar in aceeasi masura ma si responsabilizeaza, ma face sa ma implic si mai mult in acest fenomen. Faptul ca Sibiul are un reprezentant la varf in baschetul romanesc este o recunoastere suplimentara a ceea ce inseamna CSU Sibiu pe plan national, a faptului ca este un centru puternic si de traditie. 

(C) poză: csufans.ro
Se văd deja primele schimbări, a început Horia Paun (noul președinte) să facă treabă?

Luni, 13 ian a fost prima sedinta a noului BF, pot spune ca am gasit o echipa tanara, majoritatea intre 35-45 de ani, dornica de munca in folosul baschetului romanesc. Primele schimbari: a fost ales de catre BF noul antrenor federal in persoana lui Tudor Costescu. Aceasta functie este fff importanta ptr viitorul baschetului din Romania deoarece el (impreuna cu noul Colegiu Central de Antrenori) va trebuie sa stabileasca si sa coordoneze o strategie nationala la nivelul juvenil, pe termen mediu si lung, care apoi sa se vada in rezultatele externe obtinute la nivel de echipe nationale de juniori si seniori. Deasemnea noul BF a votat noua Comisie de Apel. Mai trebuie ca noul BF sa stabileasca noua conducere a arbitrajului romanesc si sa aleaga noul presedinte al Colegiul Central al Arbitrilor - probabil la urmatoare sedinta de BF.

Ce faceti cu pepiniera, care sunt planurile de viitor ale clubului la nivel de juniori? Cum vezi “rivalitatea" cu Whitesnakes?

Pepeniera, practic viitorului clubului, este o problema mai delicata. Si nu din cauza rezultatelor, cum ar cred multi, ci din cauza legislatiei. CSU Sibiu fiind un club studentesc, legislatia nu ne permite sa desfasuram activitati sportive cu tineri din mediul preuniversitar. Pentru nivelul 6-18 ani (cand practic se incepe baschetul si orice alt sport) sunt cluburile sportive scolare, noi, CSU Sibiu, si celelalte cluburi studentesti putem desfasura activitati finantate de la guvern (Min. Educatiei) doar la nivel de +18 ani. Chiar si in aceste conditii avem la CSU Sibiu doua grupe de juniori, una Under 20 - antrenata de Catalin Vulc si una Under 13 antrenata de Sandu Rubint.

Ca sa fac trecerea spre Whitesnake, eu personal consider ca la nivel juvenil cluburile private sunt solutia de viitor. Dar trebuie sa fie cluburi puternice, bine organizate, care sa aiba antrenori fff bine pregatiti si care, din pacate, trebuie sa se descurce din fondurile private si din contributia proprie (banii parintilor). Poate ca o data cu descentralizarea in domeniul sportului, cand actualele CSS-uri si CSM-uri vor trece la Administratia Locala, se va putea face ceva mai serios si cu rezultate pe masura. Whitesnake activeaza pe alt segment fata de CSU Sibiu, acolo sunt si multi tineri care platesc doar ca sa  faca miscare, nu se urmareste neaparat cresterea unor mari baschetbalisti. Dar daca din acei tineri vor aparea varfuri este foarte bine, sunt bineveniti si chiar mi-ar face placere sa aud asta. 

Ce s-a intamplat la meciul cu Steaua?

Cred ca am patit exact ce a patit Ploiestiul la meciul de la Sibiu din 7 dec. Practic, ne-am considerat favoriti, veneam dupa victoria din meciul cu Ploiesti, dar Steaua ne-a surprins asa cum noi i-am surprins pe ploiesteni la Sibiu. Steaua era cu cutitul la os, au schimbat antrenorul, aveau nevoie ca de aer de acea victorie iar noi cred ca am abordat meciul ca fiind unul mai usor. Faptul ca nu am jucat in saptamana anterioara meciul cu Mures sigur nu a fost un lucru bun, jucatorii cred ca si-au pierdut concentrarea, poate se credeau deja in vacanta de Craciun. Jucatorii au avut promise prime duble pentru acel meci (ca si la meciul cu Ploiesti) si sunt convins ca si-au dorit sa castige, dar a fost un meci in care mingea nu a vrut sa intre in cos. Chiar si in aceste conditii am fost in meci timp de 3 sferturi, orice se putea intampla in ultimul sfert. Dar din pacate ptr noi Steaua a jucat mai bine in ultimul sfert, au inceput sa le intre aruncarile de 3 pct, noi am avut aceeasi seceta la aruncarile la cos si a trebuit sa ne recunoastem invinsi. 

Pe pe loc crezi ca ne vom situa la finalul returului?

Avand in vedere programul returului cred ca vom termina undeva in locurile 4-6. Poate ca esti dezamagit de ceea ce cred eu, dar trebuie sa intelegi ca avem cam al 9-10-lea buget din liga si daca reusim sa ne clasam mai sus cu 3-4 locuri eu spun ca este o realizare. Daca vom castiga toate meciurile de pe teren propriu si poate 1-2 din deplasare putem sa fim in primele 4 locuri, dar vezi si tu ca in acest an campionatul este foarte echilibrat, sunt 11 echipe care pot sa invinga pe oricine, atat pe teren propriu cat si in deplasare. Important este ca sa nu avem accidentari grave, sa avem tot lotul valid si sunt convins ca atunci greu va castiga vreo echipa la Sibiu. Eu personal am mare incredere in aceasta echipa si in staff-ul tehnic si cred ca, cu putin noroc, putem obtine un rezultat bun in acest sezon.

O sa apara modificari in lot? Nu e cazul sa lucreze cineva suplimentar cu Miceta la antrenamente? (întrebările au fost trimise săptămâna trecută)

Schimbarea in lot a aparut, Sarovic l-a inlocuit pe Miceta si sigur ne va aduce un plus prin valoarea lui, prin experienta lui. Cred ca ne vom opri aici, nici nu cred ca mai avem nevoie de alte schimbari, sper doar ca sa nu mai fim nevoiti sa facem alte schimbari din cauza accidentarilor grave. Consider ca avem un lot echilibrat ca valoare si experienta si staff-ul tehnic are acum materialul uman necesar ca sa poate sa lucreze cat mai bine.

Si, de incheiere: Schomers sau Perisic? :)

Intrebarea asta imi place cel mai mult, as vorbi pina maine despre acest subiect, dar o sa incerc sa ma limitez. Raspunsul scurt este: Schomers ptr selectie si Perisic pentru cat munceste. Ambii sunt doi antrenori cu care am lucrat si lucrez foarte bine, adevarati profesionisti. Schomers a avut rezultate in momentul in care liga din Romania nu era asa puternica, existau 3-4 echipe valoroase atunci iar restul erau echipe mai modeste. A reusit sa aduca la Sibiu jucatorii cu adevarat valorosi, pe bani putini, a adus un baschet atletic, bazat mult pe calitatile fizice ale jucatorilor americani de culoare si a reusit sa aiba rezultate cu ei. Chiar m-am intalnit cu Schomers acum de revelion, este foarte bine in Dubai, al treilea sezon acolo, a castigat tot ce s-a putut castiga in precedentele doua sezoane acolo si, mai ales, este foarte multumit financiar. Cred ca acesta este principalul motiv pentru care anteneaza in Dubai, sunt sigur ca-i este dor de baschetul din Europa. 

Daca Schomers a implementat un baschet atletic, Perisic in schimb este adeptul baschetului sarbesc, un baschet organizat foarte bine, care pune mare accent pe aparare si pe jucatorii disciplinati tactic in teren. Perisic a avut rezultate la Cluj tot in perioada in care existau 3-4 echipe puternice in Romania, acum este momentul ca sa demonstreze ca poate obtine rezultate bune si intr-o liga mult mai puternica. De aceea am spus ca in acest sezon se va vedea valoarea lui Perisic, nu anul trecut cand a preluat din mers o echipa "construita" de altcineva si a incercat sa plombeze din mers acea echipa. Daca ar fi sa fac o paralela intre cei doi antrenori as spune "NBA sau Euroliga". Personal, prefer - si ma bucura mai mult - un cos marcat in urma unei combinatii foarte bine realizate decat un slam dunk marcat pe contraatac singur cu inelul. Deasemenea, apreciez mai mult o interceptie realizata in urma unei "capcane" pregatita si exersata la antrenament decat o interceptie realizata exclusiv pe baza calitatilor fizice ale unui jucator. Asadar prefer Euroliga!!! Concluziile sunt alte tale... 

Sâmbătă de la ora 18 CSU Sibiu joacă cu Farul Constanța, iar seara, în clubul Liquid, se lansează un calendar interesant cu jucătorii CSU Sibiu.


Preluările se vor face doar cu menționarea sursei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.