joi, 13 martie 2014

Munții noștri Vandam poartă, cu pat dublu și o tartă

Îmi plac articolele semnate de Laura Buciu, mă binedispun. Ultima perlă de reportaj naiv am găsit-o în ziarul de ieri, o savuroșenie de la aterizarea lui Van Damme la Bâlea Lac. S-a întrecut pe sine.

Dacă n-aveți chef să citiți până la final, puteți reține doar această mostră de umor involuntar:
El a fost cazat într-unul dintre apar­tamente şi, pe surse, am aflat că nu a mai trebuit adus patul, pentru că reprezentanţii caba­nelor au rezolvat această pro­blemă, a patului mare, dublu.
PE SURSE! :)))) 
I-or fi dat și nume de cod? Pentru că acest moment important din istoria jurnalismului trebuie marcat, sugerez eu unul, inspirat de Deep Throat, cel care a declanșat Watergate-ul: Gâtlej Ciripitor.

Iar acum, să analizăm tot textul. Am citit titlul gen Libertatea și am avut un frison: ”Van Damme s-a bătut cu frigul”. Bietul VD, după ce-a încasat-o de la un bodyguard bucureștean, vine să și-o ia în freză și în munți. Vezi, băi Jeane, că ăia împușcă animale acolo, nu-i ca-n filme!


Sugestie pentru o eventuală continuare, mai pașnică: ”Senzațional! Janclod n-a mâncat zăpadă galbenă!”. Primul paragraf e de încălzire:
(..) a filmat îmbrăcat într–o cămaşă de blugi, fără mâneci. Doar din când în când, actorul îmbrăca o haină groasă, de blană. Fără fiţe de vedetă, actorul a vorbit tot timpul cu staff–ul tehnic şi a realizat fără grimase orice a fost necesar pentru bunul mers al filmărilor, deşi ar fi putut oricând să folosească o dublură, care era acolo pentru a–l acoperi.
Deci ăla-i rolul dublurii, să acopere? Cu haina de blană? Sinonime la ”îmbrăcat” există?

Al doilea paragraf pare rupt din compunerile școlare:
Filmări matinale. 
În jurul orei 10, filmările înce­puseră. După un mic dejun atent ales, Jean Claude Van Damme a început să filmeze la reclama pentru o cunoscută marcă de bere. Doar după ora 12.30, actorul de origine bel­giană, cunoscut din filmele de acţiune, a intrat în cabana Bâlea Lac 1, cel mai probabil pentru a-şi reface machiajul. A salutat cu gesturi largi şi a intrat în cabană. Cel mai probabil pentru a scurta durata şederii, a venit cu snowmobil-ul şi s-a întors la fel, la filmări. A zăbovit timp de 10 minute, apoi s-a apucat din nou de filmare. Doar la ora 14, toată lumea, inclusiv Van Damme, a plecat la masă.
Ce înțeleg din varza asta narativă, în care acțiunea are loc după principiul un pas înainte și doi înapoi:
- pentru ziariști 10 este oră matinală. O să încerc să vin și eu la zece la lucru, să văd dacă zice șeful ”Turcu, ce matinal ești!”;
- ”reclamă cunoscută de bere/actor cunoscut din filmele de acțiune” - știe cineva un sinonim pentru ”cunoscut”? Dar pentru ”început”?;
- actorul ”a intrat în cabană”. După care, în propoziția următoare, ”a salutat cu gesturi largi şi a intrat în cabană”;
- ”cel mai probabil pentru a-şi reface machiajul” / ”cel mai probabil pentru a scurta durata..” - cel mai probabil ziarista habar n-avea ce se întâmplă în jurul ei, dar știa că micul dejun a fost ”atent ales” (orice poate asta să însemne);
- ”doar după ora 12.30” / ”doar la ora 14” - tot e bine, putea scrie ”decât”;
- cercetătorii britanici au stabilit că în acest paragraf cuvântul ”filmare” apare de șase ori și n-au mai avut chef să-i numere ocurențele în întregul articol.

Totuși, cărui produs îi face reclamă? Ni se spune, din start, doar atât: ”o cunoscută marcă de bere”. Înțeleg, nu vor să-i facă publicitate gratis, că doar nu-i firma lui Carabulea. Însă un pic mai jos, jurnalistul nu se mai poate abține și izbucnește:
Deşi nu a putut vorbi despre reclama pe care o filmează, Van Damme poate fi văzut într-o reclamă la berea Coors Light, în care este îm­brăcat în aceleaşi haine cu care a filmat la Bâlea Lac.
Din insinuarea asta, nu prea subtilă, deduc că ori VD n-are bani de haine, ori aspectul de redneck cu vestă de blugi și codiță face parte din rol - ați auzit de faimoasa Coors Light? Nici eu. Suntem niște inculți, nu-l merităm pe Janclod.

Uitați-vă totuși la prima serie de reclame, sunt destul de haioase. Cea mai faină e ultima, cu el făcând îngerași în zăpadă și cântând Berlin - Take My Breath Away.

Laura, mai vrem! Povestește-ne tu ce se-pare-că-cel-mai-probabil o mai făcut Vandam!


5 comentarii:

  1. Sa-mi bag, ce reclame proaste. Mai potrivita era o reclama la sampon sau fixativ de par...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Taci ma, ca-s amuzante. Atat de stupide, incat amuzante. Unele :))

      Ștergere
  2. Deşi nu a putut vorbi despre reclama pe care o filmează, Van Damme poate fi văzut într-o reclamă la berea Coors Light, în care este îm­brăcat în aceleaşi haine cu care a filmat la Bâlea Lac.

    Jane, daca nu mai ai haine, am eu un tricou luat de la MiniPrix si e cam mare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De preferat ceva fluorescent, din anii 90, ca haine de optzecist are :D

      Ștergere
  3. Mi s-a si parut mie articolul scris destul de pueril. Dar nici Jancold Vandam nu arata mai bine..

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.