marți, 15 aprilie 2014

Săpânța: de la soacră la tanchist

Era păcat să ajungem în Maramu' și să nu vedem Săpânța, chiar dacă asta a mai însemnat două ore de mers (dus-întors) după cele șase ore făcute până în Botiza. Din fericire, pauza de prânz ne-a repus pe picioare - ne-a așteptat doamna de la pensiune cu trei feluri de mâncare, despre care n-am să vorbesc acum că e prea devreme și nu vreau să vă chinui.

Ajunși la Săpânța, via Sighet, am observat vreo cinci mașini parcate în fața micului cimitir: toate de Sibiu. Tot cu ei ne-am întâlnit și la Mocăniță, a doua zi, în Vișeu. Ținând cont că și o colegă de serviciu a fost plecată în turul Maramureșului în același weekend, deduc că zona e o destinație populară pentru sibieni, măcar până încep charterele de vară.


Despre cimitir știe toată lumea informațiile de bază: ce nu știți, poate, e că se construiește o mega-biserică pe locul celei greco-catolice, în contrast total cu simplitatea mormintelor; probabil nu e suficient că în localitate se află cea mai înaltă construcție din lemn din Europa. Mă rog, scandal tipic românesc.


Sunt aproximativ 800 de morminte, unele mai degradate, altele în stare bună. Cel mai faimos este cel al soacrei:


Cinstit vorbind, majoritatea textelor sunt banale, unele chiar cu foarte puțin sens, era și greu să scrii ceva diferit pentru fiecare țăran care făcea toată viața același lucru ca și vecinii lui, ba chiar îl și chema cam la fel. Însă vremurile s-au schimbat și au apărut muncitorii în fabrică, mecanicii auto, barmanii, șoferii de rată și soldații:


Apoi a apărut și un nefericit taxiul de Sibiu:


Dacă ajungeți în zonă căutați și mânăstirea Săpânța, construită între 1998 și 2003, cea mai înaltă construcție din lemn din Europa, cu tot ce-i trebuie unei biserici ortodoxe, respectiv câteva kile de aur și o cruce de șapte metri. Citez de pe Wikipedia: ”turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina” - așadar, într-o zi cu soare, îl puteți vedea pe Putin cum vă face cu mâna.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.