marți, 23 septembrie 2014

Avem în sfârșit lutier la Sibiu

Chiar și începător fiind, dacă pui mâna pe două chitare îți dai seama că există diferențe mai mult sau mai puțin subtile între el - în aparență toate sunt la fel, în practică nu prea. Nu e nevoie să fie instrumente făcute de producători diferiți, e suficient ca reglajele să varieze sau să aibe mici îmbunătățiri.

Chitara mea PRS e lăudată pentru lemnul de calitate și griful comod, dar fiind un Student Edition, adică varianta mai ieftină, oamenii au făcut rabat la diverse alte componente pentru a ține prețul jos. După vreun an și ceva de folosire a început să fie frustrant, mai ales după ce-am încercat un Stratocaster și mi-am dat că nu tehnica mea e de vină ci chitara nu poate ține o notă suficient de mult timp și nu se transmite vibrația coardelor așa cum trebuie. În plus potențiometrul de volum bârâia, iar curățarea cu spray pentru contacte n-a ajutat prea mult. Mă bătea gândul să o vând, dar apoi am aflat că s-a mutat recent un meseriaș la Sibiu și am hotârât să-i mai dau o șansă.


După o săptâmână petrecută la domnul Jan Afloarei, am primit înapoi un instrument schimbat. Subtil, dar profesionist. I-a reglat griful și nivelul coardelor (sustainul e îmbunătățit și îmi ies cu ușurință procedee tehnice care înainte mă chinuiau - hammer-on și pull-off dublu, de exemplu), nut-ul nu mai e din plastic, ci din bronz (vibrația coardelor se transmite mai bine grifului), toate componentele electronice sunt ecranate (nu mai are zgomot de fond), a montat două switchuri prin care pot transforma dozele duble (humbucker) în simple (single coil) pentru niște tonuri curate frumoase și o mai mare versatilitate. Bineînțeles, potențiometrul de volum a fost schimbat.

Lecția învățată: treceți pe la un lutier înainte de a investi în hardware nou, mai ales că acum nu trebuie să vă mai deplasați în alte orașe.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.