vineri, 5 septembrie 2014

Topuri aero în lume și la Sibiu

Aspirațional, ca să visăm frumos în weekend.


1. Site-ul Flightfox a făcut topul companiilor aeriene cu cele mai bune servicii First-Class. Singura prezență europeană în primele zece locuri e Lufthansa, pe cinci. Articolul complet se poate citi aici (măcar pentru poze). E interesant ce servicii au ajuns să fie incluse în această categorie, pe lângă caviar și șampanie d'aia bună: pijama, limuzină, bar și bucătar personal. Apoi te uiți la preț și-ți trece pofta. Dacă ar călători ministrul Ioan Rus toate acestea ar fi inutile, probabil ar cere o fiertură de ceapă, să se simtă până la bou vagon.


2. Aeroportul Sibiu a publicat rezultatele studiului de anul acesta (cred că au apărut și în presa locală acum ceva vreme). Să vedem ce-a grăit publicul, majoritar din județul Sibiu și limitrofe:

- 78% consideră că prețul biletului este un foarte important criteriu de cumpărare iar alți 21% zic că este un factor important - doar suntem ardeleni cumpătați, ce vă așteptați, să vrea lumea first class?

- bineînțeles, calitatea serviciilor e și ea o exigență pentru 54% (foarte importantă) + 32% (importantă) - adică să fie ieftin, da' bun;

- imaginea companiei e apreciată de 48% + 23%; mă întreb ce-au înțeles cei care au completat sondajul și-au bifat atât imagine cât și preț scăzut: oare un crocodil sau un jucător de polo desenat pe fuselaj i-ar satisface?

- 40% + 36% consideră importante data și ora călătoriei. Cum ar veni: strânși la pungă, grăbiți și cu pretenții.

Apoi ne lămurim: doar 19% călătoresc în scop de afaceri, restul fac turism și merg la rude. Interesant e și prețul pe care ar fi dispuși să-l plătească oamenii pe un zbor dus-întors: 8% sub 50 euro (mai ieftin ca autocarul), 67% între 50-150 euro (cam cât autocarul), 21% până în 300 euro iar pentru 4% cerul e limita.

Cum să te duci cu partea asta de studiu să curtezi un operator aerian? Mi se pare normal să vrei ce-i mai bun pentru banii tăi, dar dacă ești realist nu răspunzi cu ”foarte important/important” la toate întrebările, indiferent cât de opozite sunt, mai ales dacă înțelegi de unde se scade prețul biletului, până la urmă nu vrei să pornească pilotul doar un motor ca să facă economie de combustibil, ci poți trăi fără sandwich moka.

48% fac minim două călătorii pe an, iar 2% minim una pe săptămână. Mai aflăm că majoritatea vor să vadă Parisul, Barcelona, Roma, Amsterdam și Madrid. Unii, mai realiști, vor București - până la urmă cu o astfel de cursă ni s-ar deschide cele mai multe oportunități.

Germania este o destinație aparte, lumea ar dori zboruri spre Frankfurt (idee bună, dar cred că distanța implică un avion mai mare decât cel folosit pentru Munchen sau Viena și nu cred că se umple), Berlin, Dortmund (se bagă), Düsseldorf (subscriu), Hamburg și Köln/Bonn.

În momentul de față majoritatea merge la Cluj, Târgul Mureș și Otopeni pentru a zbura mai departe.

Destinațiile de vacanță dorite sunt: 46% Grecia, 18% Turcia și 15% Spania. 

37% din respondenți au între 30-40 de ani, 24% între 25 și 30, 15% între 40 și 50, 14% între 20 și 25 de ani. Nu că cei peste 40 de ani nu ar dori să zboare, dar nu prea le au cu sondajele online :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.