miercuri, 3 noiembrie 2010

Și totuși, de ce Apple?

M-a provocat ieri Tudor pe Twitter: ”eu nu va inteleg pe astia cu apple :) doar pentru ca sunteti in minoritate laudati atata sau chiar e ceva de capul lui?”

Îi răspund aici, că acolo în 140 de caractere nu pot nici să mă leg la șireturi. 
Așadar:
1. avantaj funcțional: nu mi s-a blocat sistemul de operare niciodată din ianuarie până acum. O singură dată am avut probleme, nu mai ieșea din standby după ce am instalat un update, dar am reinstalat tot update-ul, de această dată nu prin echivalentul „windows update” și apoi a mers. La acest capitol o să ai niscaiva probleme dacă treci de pe Windows. De exemplu: nu există cut&paste la fișiere, dar le poți muta prin drag&drop. În Windows niciodată nu-mi place să lucrez cu aplicații nemaximizate la întreaga dimensiune a ecranului, în MacOS prefer acest lucru, prefer să văd 2-3 aplicații simultan (valabil probabil doar dacă ai un ecran spațios). Windows-ul îmi termină bateria de două ori mai repede decât MacOS. O fi doar vorba de drivere, dar poți să știi, mai ales că toate componente interne sunt standard? Aplicații bine gândite, dintr-un click pot exporta filme pe youtube, le pot converti pentru a fi vizionabile pe iPhone, trimite poze pe email. Sincronizarea agendei telefonice a mobilului cu cea a calculatorului este inclusă în OS, nu-ți trebuie Outlook sau programe terțe. Am prezentat doar câteva exemple, dar întreaga experiență îți dă senzația unui lucru inteligent și bine făcut, integrat. Bateria este garantată să țină 1000 de încărcări fără a-și diminua puterea. Asta înseamnă cam 3 ani de uz mobil zilnic. Vorbim de o baterie care ține 3-4 ore când lucrez normal cu el.

2. avantaj ergonomic: toată experiența Apple este centrată pe utilizator. Totul trebuie să fie simplu și cât mai intuitiv. Nu le iese tot timpul dar le iese mult mai des decât concurenței. De aceea există și o asemenea nebunie în jurul lor, la câteva luni apar cu noi produse sau funcții, fiecare din ele are ceva cool sau revoluționar. Revenind la laptop: trackpadul imens și gesturile îți schimbă viața online. Prefer să derulez o pagină web cu două degete pe trackpad decât să stau cu degetul lipit de tasta ”săgeată jos” sau cu butonul mouse-ului apăsat. O mare parte din cele pomenite la punctul 1 ar merge și aici. În cazul laptopului meu, îmi place tastatura luminată, existența exclusivă a tastelor esențiale (la început duceam lipsa celor în plus la un laptop normal, dar știi ce repede te obișnuiești cu austeritatea funcțională în locul pomului de crăciun?), faptul că alimentatorul este atașat de calculator doar de un mic magnet iar dacă aș agăța cablul cu piciorul s-ar desprinde fără să cauzeze căderea aparatului.

3. avantaj estetic: mai știi vreun laptop cu carcasă unibody de aluminiu, rezistentă și ușor de curățat? Are 3 kilograme, ceea ce pentru un laptop de 17” este formidabil. Pentru comparație, Dell-ul unui prieten, de aceleași dimensiuni, are 5 kg. 

Întrebarea esențială este nu unde mai găsești aceste funcții, ci unde le găsești la un loc? Și nu mă refer doar la hardware, nu uita de sistemul de operare care îți dă o siguranță în folosire.

Despre iPhone aș mai putea scrie un articol, dar o să încerc să fiu concins. De la generația 4, de când are o baterie ce ține minm 2 zile, e deja mult mai util decât până acum. Nu crede în poveștile cu semnalul, n-am avut probleme cu el. E drept, se zgârie ușor, mai ales cu praf fin, dar i-am luat o folie de protecție pt ecran și o carcasă din plastic transparent și nu mai am nici o treabă - deși am dat cu el de pământ la sală. Funcția Push este vitală dacă vrei să primești notificări (emailuri de exemplu) și să nu consumi toată bateria întrebând serverele dacă au ceva nou pt tine. Despre GPS-ul și busola integrată ce să mai vorbim, poți să te deplasezi pe jos și-ți intoarce harta ca să coincidă cu poziția spre care ești indreptat în acel moment. Camera foto nu mă umple de respect, dar cine își ia smartphone pt așa ceva? Pentru orice îți dorești există o aplicație, dar unele vin cu prețul hackuirii sistemului.

PS. Cum nimic nu e perfect, există o listă scurtă de chestii pe care le-aș îmbunătății.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.