miercuri, 8 iunie 2011

Boeing vs. Airbus

Foarte interesantă cartea ce descrie rivalitate dintre cele mai mari companii comerciale cu tehnologie de vârf. Nu neaparat cele mai profitabile, dacă vă gândiți la Coca-Cola, firme din industria petrolului sau orice alt producător global de bunuri de consum, dar de importanță strategică pentru guvernele de care aparțin, industria transporturilor aeriene civile a avut totdeauna un rol privilegiat și susținerea statului - în mod direct, prin înlesniri și credite (în cazul europeanului Airbus), respectiv indirect, prin programe militare, de către Pentagon pentru firma din Seattle. În anii 80 Boeing domina piața mondială fiind principala firmă care producea avioane comerciale, succes care i-a cauzat o mare aroganță și suficiență de care a profitat nou înființata Airbus, care a ajuns să dețină mai mult de 50% din piață în anii 90. Gama Boeing, cu excepția modelului 777 lansat în 89, provenea din anii 60 iar Airbus a adus un suflu proaspăt, materiale și tehnologii noi, așa că treptat a impus A320-ul în fața lui 737. Schimbarea de situație a început să apară când Airbus a pariat pe superjumbo-ul A380 care urma să deservează aeroporturi majore pe principiul traficului intens între hub-uri iar Boeing a mizat pe 787 Dreamliner, un avion mai mic dar economic, realizat cu materiale moderne și ușoare, care va ataca clasa de mijloc și va putea zbura pe orice aeroport actual, deservind conceptul zborului de la A la B fără escală în hub. Airbus va contracara cu A350, puternic întârziat de probleme A380 dar bătălia e de urmărit deși până acum Boeing a încheiat mai multe contracte (chiar dacă nu are avionul deja pe piață). 

Cartea intră în detalii și descrie figurile puternice din managementul celor două companii, relația cu statele de care depind și care le apără interesele prin presiuni politice și trocuri internaționale (de ce credeți ca a primit China statutul de cea mai favorizată națiune în anii 90?), manevrele de a vinde în pierdere doar pentru a păstra cota de piață, outsourcingul, transferul de tehnologie și furnizorii strategici din Japonia și China care pe lângă reducerile de costuri cauzează și grija că se va pierde know-how-ul. Merită citită dar din păcate autorul e american și majoritatea detaliilor vin dinspre Boeing iar simpatia lui e clar spre acestă companie.

3 comentarii:

  1. oare pe cand va aparea si un avion comercial de mari dimensiuni creat de chinezi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Este in etapa de proiect un nou avion comercial creat de chinezi, cu lansarea primului zbor in 2014 si comercializat incepand cu 2016. Este vorba de Comac C919!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Din cate am citit, partea complexa la un avion e aripa (pe langa motor care de obicei e facut de alta firma). Airbus o face singur si a subcontractat chinezilor alte subansamble, Boeing a cointeresat industria grea japoneza pt 787.

    Vad ca Comac C919 e pe marimea A320 si B737, adica modelul cu cele mai mari vanzari. Intrebarea e daca va fi competitiv ca si performante si costuri de mentenanta, ca pret sunt convins ca va fi sub concurenta. Clienti sigur va avea, in China si poate si in regiune, nu stiu cum se va impune in rest, daca va atinge o cota de piata de 10% ar fi ceva pentru inceput.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.