miercuri, 29 iunie 2011

Despre seminţe şi diverşi milogi

De câte ori aud pe cineva lăudându-se că am fost Capitală Culturală Europeană şi că suntem Capitala Bunelor Maniere înclin să cred că ori are prea puţine motive de satisfacţie personală, ori un patriotism local exacerbat dar în orice caz nu vede bârna din ochiul nostru. Când îi văd pe toţi deştepţii cum comentează cu satisfacţie diverse articole laudative din ziare, uitând de măsură şi umplându-se (şi umplându-ne indirect şi pe restul) de ridicol, dând apă la moară celor care zic că sibienii au pus coada la prună, îmi vine să-i trimit în lume să-şi mai spele creierul şi să scape de complexele de superioritate. Articol şi comentarii exemplificative mai jos, mai că-mi vine să mă mut la Sibiu când îl citesc deşi e superficial, exagerat, lacrimogeno-stupid şi cu tentă de compunere şcolară:

Mai avem multe de schimbat, "bruiajul" nu-i la fel de intens dar există, de la poliţistii comunitari (de care vă povesteam mai demult) care aruncă pe geamul maşinii paharele de plastic până la şoferul Tursib care sparge seminţe în timp ce conduce şi aruncă cojile pe geamul autobuzului (văzut aseară, motivul postării). Cu un pic de ploaie, că gropi avem suficiente, o să crească un lan de floarea soarelui pe traseul 8-ului. 

Am citit o stupoare adâncă pe chipul doamnelor turiste străine când au trecut în centrul oraşului pe lângă o băştinaşă în capot, cu şosete şi slapi roşii în picioare, care ieşise la plimbare spărgând şi ea seminţe, bineînţeles. Mai vorbim de cerşetorii de la terasele din centru care-s aşa de insistenţi încât şi dacă le-a dat cineva de la masă ceva trebuie să se milogească de fiecare persoană în parte, poate mai pică un supliment? Aţi încercat să luaţi masa cu un străin la o terasă în timp ce-ţi croncăne cineva în ceafă? Credeţi că respectivii cerşetori se mulţumesc cu o bucată de pâine? Fals.

Îmi povestea o prietenă contabilă de cei care vin din uşă în uşă să ceară donaţii pentru diverse fundaţii şi pentru diverse cauze - de obicei copii bolnavi pentru că aceştia ne înduioşează cel mai mult. A invitat respectivul reprezentat înăuntru, i-a cerut datele de identificare ale firmei şi a verificat online - fundaţia nu mai funcţiona de vreo trei ani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.