joi, 11 august 2011

Trogir

Am aflat de acestă destinaţie cu mult timp în urmă de la un prieten care a fost de şapte ori acolo în ultimii ani. Nici eu nu-s chiar novice în Croaţia, aceasta a fost cea de-a patra tură într-una din cele mai spectaculoase ţări în care am ajuns. Din 2003, data primei vacanţe, s-au schimbat multe: au extins autostrada, au dispărut ruinele războiului, au crescut preţurile (dar e totuşi mai ieftină ca Spania sau Italia) şi se pregătesc de EU, merită acest lucru pe deplin şi o să fie benefic pentru turism.

Trogirul este o bijuterie, un orăşel cetate înconjurat de canale cu apă şi puternic influenţat de dominaţia veneţiană. În ultimul secol a pierdut mult din putere datorită apropierii de Spit, dar odată a fost un pol de autoritate în zonă. A rămas cu turiştii, boemia şi casele pe alocuri degradate. Unii spun că ar fi mai frumos decât Dubrovnikul dar nu mi se pare aşa, Dubrovnik e mult mai mare şi mai cosmopolit. Cert e că în Trogir te simţi bine, e uşor provincial dar nu iei ţepe şi n-are forfota unui oraş mare - perfect pentru concediu.

Principalele puncte de interes sunt promenada străjuită de palmieri, fortăreaţa Kamerlengo aflată la capătul ei şi străduţele ce dau din loc în loc în piaţete cu terase şi magazine de suveniruri. Multe din curţile clădirilor au fost transformate în terase, majoritatea foarte pitoreşti, decorate cu unelte pescăreşti sau acoperită de bolte din viţă de vie. Există şi o piaţă principală străjuită de primărie, catedrală şi muzeul local, dar locul nostru preferat a fost o piaţetă aflată pe latura bisericii, loc în care se afla un cocktail bar cu muzică live şi un restaurant cu mâncare bună şi personal prietenos. Cam tot în a doua seară mergeam acolo.

Trogirul e de vizitat, de fapt sfatul meu e să mergeţi cu maşina în Croaţia şi să bifaţi cât mai multe locuri puteţi, aproape toate localităţile turistice au ceva unic şi pitoresc - şi sunt ale naibii de multe.
Piaţa principală pozată în HDR din turnul bisericii

Fortăreaţa Kamerlengo

Străduţă tipică

Curte interioară

Promenada şi podul spre insula Ciovo,
văzute din turnul fortăreţei

Străduţă cu teasă în prim plan

Aproape toate casele sunt pensiuni

Curtea interioară a Primăriei

Piaţa principală



2 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.