marți, 26 iunie 2012

Dezvoltând pentru iOS

Azi o să fie un post tehnic, îmi cer scuze filologilor, dar cred că sunt câteva informaţii care merită popularizate. Dacă vi se pare prea ciudat Objective-C-ul folosit de Apple, dar doriţi să scrieţi totuşi aplicaţii pentru iOS, există alternative ce uşurează atât munca cât şi portabilitatea către Android. Noi am identificat două:

Appcelerator Titanium, care vă permite să scrieţi aplicaţiile în JavaScript, cu avantajele şi dezavantajele aferente acestui limbaj de programare. Interfaţa va fi scrisă în cod, nu cu ajutorul vreunui tool grafic, dar există în versiune beta şi un designer vizual;

- Dacă aveţi competenţe în C#, puteţi opta pentru un mediu derivat din proiectul open-source Mono, care îşi propune să porteze platforma .NET pe SO diferite de Windows. E totdeauna cu o versiune în spatele variantei Microsoft (acum având suport pentru 3.5), dar dezvoltarea se face din 2001 aşa că platforma e matură. IDE-ul pentru aplicaţii iOS se numeşte MonoTouch, există şi Mono for Android. Va trebui să dezvoltaţi aplicaţiile independent, dar puteţi refolosi o parte din clase dacă vă structuraţi bine UI-ul şi BO-ul. Are avantajul că puteţi realiza partea grafică folosind InterfaceBuilder-ul din XCode sau framework-ul MonoTouch.Dialog care-l transformă într-o unealtă extrem de productivă. Puteţi descărca versiunea gratuită, este complet funcţională, cu o excepţie: oferă doar posibilitatea de a testa aplicaţiile pe simulator, nu pe device-uri reale.

Orice aţi alege, pentru iOS se poate dezvolta doar sub MacOS, aşa că vă trebuie un calculator Apple sau un Hackintosh.

4 comentarii:

  1. Ar mai fi PhoneGap care merge si pe Android, si pe iOS.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ms de tip, Ma asteptam la un comentariu la postul acesta de la tine ;)

      Ștergere
    2. De la mine, de ce? Ca in afara de chestia facuta cu AppsGeyser n-am nici o experienta in domeniu. Intentii exista, timp sa invat nu prea.

      Ștergere
    3. Aveam eu un feeling,atata tot :)

      Ștergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.