marți, 19 noiembrie 2013

The Straits, o trupă de cover-uri umflată cu pompa de organizatori

Am auzit de câteva ori pe RockFm reclama la concertul The Straits, ce va avea loc la Sala Palatului pe 1 decembrie. Mi se pare publicitate mincinoasă, ținând cont că pe fundal se aud piesele originale, cu vocea lui Mark Knopfler, iar cineva care nu știe prea multe despre trupă ar putea crede că e un mega-eveniment. Dar nu e, e doar o trupă de coveruri, în care se întâmplă să activeze doi oameni (un clăpar și un saxofonist) care au cântat la un moment dat alături de membrii de bază ai trupei Dire Straits. Prezentarea concertului pe eventim.ro poate fi trecută chiar la înșelăciune, marșează pe interesul publicului pentru show-ul Mark Knopfler din primăvara trecută.

Scurt refresh: sufletul DS e Mark Knopfler, compozitorul, chitaristul și vocalistul trupei. Alături de el în formula originală erau David Knopfler la chitară ritmică, John Illsley la bas și Pick Withers la baterie. Să zici că Alan Clark ”primul clapar al trupei (...) a avut o influenta imensa asupra stilului Dire Straits” e ori prostie, ori minciună, mai ales că trupa cânta rock și instrumentul predominant era chitara. Asta nu înseamnă că Clark e un muzician prost, a avut rolul lui în formație, ci că umflă PR-ul - e ca și când ai zice că The Beatles au avut succes din cauza tobelor lui Ringo.

Alături de Clark se mai află Chris White ”responsabilul cu fascinantul sunet de saxofon din Dire Straits”. Câte piese cu saxofon cântate de DS știți? Eu îmi amintesc de vreo două. Ceilalți membri ai trupei n-au treabă cu DS. Poate au vreun văr care avea un cumnat care a copilărit în același oraș cu mătușa vitregă a lui MK.

Deci da, vine o mega trupă. Luați-vă bilete între 345 si 65 de lei, că merită. O să aveți un surogat de chitară și de voce, dar hei, clapele și sax-ul o să sune beton! Rock on! Probabil tanti care a scris recenzia asta la concertul MK din primăvară o să fie mulțumită. 

După mine, prețul corect ar fi fost 50 de lei, n-ar fi dezvoltat așteptări nerealiste de la public, s-ar fi simțit lumea bine și ar fi fost mulțumită de banii dați. Și, apropo, în 2012 The Straits au concertat la Peninsula, la Tg. Mureș. N-am găsit nicio recenzie pe net, însă există filmări. Oamenii cântă decent, dar nu sunt Dire Straits:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.