Probabil nu știți și nici nu vă interesează, dar vă zic eu diferența între cele două tipuri de vize de ședere valabile pe teritoriul României, așa cum reiese ea de pe site-ul MAE:
- Viza de scurtă şedere (simbol C): permite intrarea şi şederea pe teritoriul României pentru o perioadă care să nu depăşească 90 de zile;
- Viza de lungă şedere (simbol D): permite intrarea şi şederea pe teritoriul României pentru o perioadă care nu depăşeşte 90 de zile.
Ușor confuz în acest punct? V-ați fi așteptat ca viza de lungă durată să permită o ședere extinsă comparativ cu cea de scurtă durată? Căutați un expert lingvist care să vă spună diferența dintre ”care să nu depășească” și ”care nu depășește”? Nu vă bateți capul. După cârnațul de activități permise în cele două cazuri, care poate fi foarte bine sintetizat prin întrebarea americană ”business/family or pleasure?”, apare și diferența:
Potrivit reglementărilor naţionale în vigoare, dreptul de şedere al posesorului unei vize de scurtă şedere nu poate fi prelungit.
Cam ridicol și anacronic. Americanii, la care chiar se înghesuie lumea, dau viza pe 10 ani.
Cererile de prelungire a dreptului de şedere temporară se depun personal de către solicitanţi, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului pentru care li s-a aprobat şederea, la formaţiunile teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrări din zona de reşedinţă.
Să tot faci afaceri în Românica.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.