duminică, 1 septembrie 2013

Locuri frumoase din județ #prinSibiulmeu

Ediția actuală a programului de promovare a Sibiului a fost o combinație a două evenimente: în primele zile invitații au fost duși într-un tur al orașului și la o cină alături de calfele călătoare (#prinSibiulmeu), iar începând de vineri s-au deplasat prin județ pentru a observa multiculturalitatea zonei, într-o variantă inedită a concursului Tag the Flag. Despre meșteșugarii și comunitățile de armeni, romi sau sași întâlnite va trebui să citiți la ei pe bloguri pentru că eu m-am alăturat grupului doar sâmbătă la amiază, la Biertan, însă părerea generală a fost că organizatorii au făcut treabă bună și le-au arătat lucruri interesante.

Despre biserica fortificată de la Biertan nu cred că trebuie să vă spun multe, e bine-cunoscută, așa că pun doar două poze:



Următoarea oprire a fost la Copșa Mică, fost cel mai poluat oraș al Europei, unde primarul ne-a explicat ce dorește să facă în Târnăvioara, ex-sat, actualmente cartier. E vorba de restaurarea celor douăzeci de case pe care le deține Primăria și readucerea lor la forma de acum 100-150 de ani, sperându-se ca locuitorii să urmeze apoi exemplul iar zona să devină o mică bijuterie rurală. Proiectul este în faza incipientă, se urmărește accesarea unor fonduri de reconversie profesională, pentru ca șomerii din regiune să învețe meserii tradiționale și să ajute la renovarea caselor. Sunt șanșe de izbândă, Târnăvioara este relativ izolată de Copșa, iar casele sunt în mare parte nemodificate, trebuie doar renovate. La bază, localitatea a fost una de sași, apoi s-au stabilit români iar sașii le-au construit o bierică, în arhitectura tradițională ortodoxă. În anii 1960 ajunge acolo și o comunitate de romi, rezultând într-o stradă săsească, una românească și una țigănească. Sunt convins că o să vedeți pe alte bloguri niște poze foarte drăguțe cu copii jucându-se sfioși pe trotuare.



Exemplu de casă ce urmează a fi renovată 

Seara de sâmbătă am petrecut-o la Sibiel, dar despre evenimentele de acolo voi scrie un post separat. Duminică am plecat la Avrig, am vizitat grădinile Palatului de vară Brukenthal, iar primarul localității ne-a explicat strategia de turism sustenabil pe care dorește să o implementeze - cuprinsă în proiectul Culttour. Poate nu știați, dar grădinile au fost refăcute, e un loc ideal pentru a merge la o cafea și o plimbare într-o după-amiază însorită de weekend.




În orangeria palatului are loc o expoziție de artă brută, Laurențiu Dimișcă, pictorul al cărui lucrări sunt expuse, ne-a povestit despre acest tip de creații, cunoscut și sub denumirea outsider art - în principiu este vorba de artă alternativă, creată în penitenciare, spitale de boli mintale sau copii.


Îmi pare rău că n-am putut participa și la turul de vineri, au fost câteva locuri interesante în care n-am călcat niciodată, aflate la granița dinspre Mureș a județului. O să citesc și eu despre ele la ceilalți invitați. Postul următor o să fie despre seara legendară de la Sibiel, am păstrat ce-a fost mai haios pentru ultima parte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.